Äntligen dags för en av årets första "riktiga" händelser. Dagen till ära hade MGCC & KAK arrangemang på Knutstorp hela dagen. Efter att ha stigit upp vid 6 snåret och plockat ihop allt som behövdes för en heldag på Knutstorp slank en kopp kaffe ner.

 

Jag hade till slut bestämt mig för att åka upp med min vän Henrik som skulle köra tävling på förmiddagen med MGCC, tanken från början var att endast se eftermiddagens aktiviteter men så fort jag blev klok på vad för slags bilar som skulle komma till MGCC aktiviteten så ändrade jag mig. Bilen som Henrik kör med är en Westfield med en Fordmotor. Effektsvag motor men låg vikt samt en välpreppad bil i övrigt gör den till ett utmärkt val på tillexempel Knutstorp.

Väl ute i solljuset visade sig vädergudarna från den goda sidan och solen sken  redan från start. En tumregel jag har är att ta med mig ett paraply för då brukar det inte regna, glömmer jag däremot paraplyet hemma kan du garanterat räkna med rena syndafolden. Lika punktligt som fröken ur dyker Henrik upp med sitt långa ekipage bestående av ett stycke Saab med rejält släp innehållande en halv verkstad och en läckert gul Westfield.Färden upp går som en glans och medhavt kaffe slinker ner för att underlätta uppvaknandet. Trots att vi kommer fram i god tid ser vi att många redan har kommit fram och packat ut/upp sina bilar och tillbehör. Jag kan snabbt konstatera att detta blir en intressant dag med ett stort utbud av olika fordon.

Jag uppfattar det som att just MGCC "vårrace" är lite av en premiär för många långa nätters skruvande under vintern, nya projekt skall sjösättas eller så blir det som i Henriks fall att man uppdaterar ett redan välfungerade ekipage.Lika snabbt som jag kom ut ur bilen hade jag börjat indexera fordonen på plats, här hittades Porsche,Ferrari,Renault Spider,öppna engelska sportbilar och en del hemmabyggen med kraftiga MC motorer och ett par kilo kolfiber som kaross. Bilen här till vänster var nog inte helt klar rent optiskt men kaross och motor såg ut att vara väldigt spännande. Motorn bestod av en 4 cylindrig mc-motor av okänt fabrikat. En riktig läckerbit som man gärna skulle kunna tänka sig som hobbybil.

Personligen tyckte jag det var jätteskoj att få hänga med och se hur det går till inför tävling med alla förberedelser och dylikt. Dagen till ära var tempot högt och tjoff tjoff så var det dags för uppvärmning och träning. På med overall , skor, handskar och balaklava, snabbt ut på banan och nöta gummi några varv. Rask vidare till själva tävlingen som jag faktiskt inte såg hela av på grund av att jag blev upptagen med andra saker. Henrik startade i alla fall på andra plats bakom en snabb Porsche och jag noterade att han höll sin position från start till målgång, en andraplats i premiärloppet tycker jag är en kanonstart på året. I övrigt var väl Henrik hyffsat nöjd med bilen, bromsarna som även jag var lite orolig för var tydligen helt ok.

Direkt efter tävling så var det dags för pressåkning och lite rundkörning med presumtiva medlemmar osv. Henrik som alltid ställer upp fick köra massor med varv där hans medåkare hade kameror och annat  med sig i bilen. Jag misstänker att han ser det som gratis träning och inte alls någon belastning När körningen med press och övriga var avklarad hade prisutdelningen redan varit och fästmö fick agera prismottagare, både champagne och pokal hade delats ut  vilket jag tyckte var väldigt trevligt.

TV4 var på plats för att göra ett reportage och utöver åkturen med Westfield och Porsche fick dom sig en åktur i en riktigt gammal läcker Grön veteranbil. Det roliga var att en del folk hade sett det klippta reportaget nästa dag på TV4! Det gick inte att ta miste på uppskattningen från dom som fick åka med i både Westfield och Porsche, precis som vanligt så var ansiktet ett stort leende när dom knixade sig ut ur bilarna. Det var nog rätt spännande att åka öppet i hög fart på Knutstorp med en filmkamera för kanske 100.000...

För att runda av förmiddagens händelser tänkte jag bjuda på lite bilder av läckerbitarna, på grund av utrymmesbrist får ni nöja er med thumbnails men jag hoppas det duger till er. Lite enformig vinkel men man kom verkligen nära bilarna.

Klockan började närma sig 13.00 och KAK drog igång sin verksamhet, utöver bankörning hade Förenade bil i vanlig ordning plockat fram ett antal läckerbitar som dom kört upp och stolt poserade för oss, en nyhet för i år (tror jag) var även ett par Motorcyklar som Förenade bil nu har börjat sälja framförallt i sin Fosiebutik. Z4,M3,Z8,X5 och en bunke andra blickfångare gjorde allt för att stjäla min uppmärksamhet och lyckades bra med det! Ett smörgåsbord med BMW-accessoarer i form av kepsar,tröjor paraplyer och gud vet allt stod i vanlig ordning på plats och för dom som tagit med sig pengar så var det bara att börja shoppa, årets F1 kollektion fanns delvis på plats men smart nog hade man lämnat börsen hemma ; )

Dagens schema rullade på och dom olika körprogrammen avlöste varann. Tyvärr hade jag inte full koll på allt då jag även hjälpte Henrik med lite småsaker som  skulle noteras mellan varven. Bilarna som kördes på eftermiddagen var extremt varierande med startade som Fiat uno, Turbo till Gemaballa med massor av hästar, jag måste säga att det ser lite udda ut med en Fiat Uno på banan men jag är övertygad att bakom ratten satt en lycklig själ och gasade för allt vad tygen höll.

Jag passade på att så ofta som möjligt ta en flukt på dom olika parkeringarna för att se vad jag kunde hitta för intressanta bilar, dagen till ära hittades både Nissan skyline,Z4,E55,De Tomaso Pantera,Viper,Cayenne Turbo och en bunke Porsche GT2mm. Ett gäng Seatkillar gjorde allt för att stjäla uppmärksamhet med både vingar,scoop,toande rutor och hela kittet, en av dom gick rätt bra och lät trevligt men någon mer fakta om bilen vet jag inte.
 

Dagens bil enligt mig i alla fall var en Porsche (eller heter det Porr-sche?) nu var det inte vilken Porsche som helst utan stommen var en Turbo på 420 hästar, bilen hade sedan skeppats till Gemballa som är en välkänd förädlare. Efter en vitaminkur plockades det ut friska 570hk på bakhjulen och bilen såg och lät verkligen brutal. Skapelsens namn var Gemballa biturbo GTR och tydligen gick förädlingen på över miljonen. Bilen kördes med viss försiktighet vilket man kan förstå men frågan är om man kan hitta roliga bil att glida fram i? Bilen i fråga väckte mycket uppmärksamhet och själv kom jag på mig med att stå och dregla på bilen många gånger under dagen.

Dagen flöt fortfarande på och solen tvekade inte en sekund, dagens smolk i bägaren var en liten fransman (Pegge 206) som så många andra fick lite kast efter NGK krönet, i detta fall gick det olyckligt då bilen for in i muren och sedan voltade, som tur var så klarade sig föraren utan några synliga skador, troligtvis lite omtumlad men han traskade från platsen på egna ben. Bilen blev skrot och fick fraktas bort från banan med hjullastare, givetvis tog detta andan ur folk ett bra tag men livet går vidare och så även denna dags händelser. Killen i bilen hade ett rejält bälte och en bunke airbags som löste ut vilket han säkerligen uppskattade, hade inte det funnits vill jag inte veta vad som hade hänt men en sak är säker, använd ordentlig utrustning om du kör hårt.

En trevlig bil är ju Johns M3 GT som alltid syns på träffarna, ett rykte hade spridit om att maffiga Porr-sche bromsar hade monterats och ryktet var verkligen sant, bilen var iof grön men oken var knallgula och ¨å stora att dom lätt kunde svalt mina 17" fälgar... nästan i alla fall, för att få plats med oken var John "tvungen" att köpa E46 M3 fälgar, jag tyckte verkligen synd om han som fick ha så "hemska" fälgar på sin bil. I övrigt är detta en extremt välljudande bil som hanteras skickligt på banan av John. Responsen jag fick av John när jag frågade hur dom fungerade var att skillnaden är inte så stor men dom mattas ALDRIG och jag tror han, en M3 GT bör ha hyfsade bromsar redan från början.

 

 

Mycket familjer var på plats och en del barn var även med på träffen, sällan har jag sett två så lyckliga linslusar som dessa 2 här till vänster, kan det vara så att dom vara glada för att Johns bil stod bakom??

 

 

Som så många andra gånger när det händer roliga saker så går tiden fort, vips var klockan sen eftermiddag och aktiviteterna började att tunnas ut, något tjejerna behöver utveckla är att deltaga lite mer på träffarna men framförallt på tjejkörningen, denna dag var det så få deltagare att tjejkörningen skippades och deltagarna blandades med familjekörningen.

Efter att ha tagit några tusen foto, kollat på massor av körning samt fluktat på läckerheter (mest bilar) hela dagen i gassande sol var man ordentligt mör. Jag visste att dagen hade en fortsättning i form av grillning och genomgång inför vår resa till Nürburgring för att beskåda ett 24 timmars race. Jag hade bestämt med Tobbe+bihang att gemensamt ta oss till Hörby. Väl på plats möttes vi upp med allt på plats och i stort sett var det bara att börja käka och planera lite inför resan. Vi hade en mysig stund som avslutades i Arnes garage där vi kikade lite på hans projektbil som förhoppningsvis skall vara raceklar tills nästa säsong.

En SUPERDAG  gick mot sin ände, dagen på knutstorp var fantastisk och jag är verkligen glad att jag fick förmånen att kunna åka med Henrik upp redan tidigt på dagen, det var intressant att få hjälpa till lite lite grand och som sagt vädret var totalt fullständigt perfekt! Jag avrundar reportaget med lite blandade bilder från dagens "privat"körning.

Vid pennan & Kameran: Johan Sjöström