Torsdagen den 23/1 2002 var det äntligen dags för en träff med KAK. Platsen var Förenade bil i centrum och det verkade väldigt lovande! En genomgång av nya
7 serien (E65) samt den nya minin var ett par mycket intressanta stolpar i träffen. Träffen började med en presentation av nya Minin och vi fick reda på både det ena och det andra som tillexempel att Mercedes är med och tillverkar motorn till Minin! Att det kommer en S variant på 163 hästar till sommaren visste ni kanske redan.
I samma sal fanns även C1 BMW moped/bil hybrid samt en läcker BMW cykel med väldigt hög villhafaktor.

Efter att detta var avklarat var det dags att presentera nya M3 och hela filosofin omkring M. Jag måste erkänna att det är väldigt trevligt att lyssna på Joakim Söderström när han berättar om olika delar av BMW:s historia. Givetvis skulle man kunna bosätta sig framför M3:an men nu bar det upp på andra våningen.

På andra våningen befinner sig begagnatbilarna. Detta betyder inte att det är några simpla eller billiga
bilar utan här trängs Både 523:or och Rollsar. En genomgång av Rollsen som stod däruppe och lite förklaring om framtida planer för Rolls Royce och BMW. Att Volkswagen köpte Rolls Royce framför näsan på BMW gjorde egentligen inte så mycket då BMW lyckades köpa upp den andra hälften som dom inte hade av rättigheterna till märket Rolls Royce. Det hela slutade med att Volkswagen fick klart för sig att från och med 2003 så kommer BMW att tillverka Rolls Royce själva. Detta måste ha känts lite snopet för folkafolket då det sägs att dom bjöd över BMW med nästan det dubbla.

 

Raskt vidare till nästa hall som även den är en begagnathall med både BMW, Rover och lite annat smått och gott. Inte så mycket att se här och det hela var avklarat snabbt.

Nu var det dags för att traska ner på markplan igen för att besöka hjärtat i verksamheten VERKSTADEN!! Här stod det  nya M3 fälgar på hög, en bimmer från 50 talet som bara fanns i 1 exemplar och som en juvel i samlingen den nya fantastiska E65 eller 7 serien som den egentligen heter.När skocken var samlad runt E65 och Joakim Söderström så påbörjades en presentation av bilen och allt runtomkring, i vanlig ordning så blandades fakta med rolig och intressant historia. Att få med allt som denna bil kan skulle inte hinnas med på en vecka och än mindre på en halvtimme, däremot så fick vi reda på en hel masa saker som hade utvecklats för denna bil och som troligtvis kommer att integreras i dom mindre modellerna efter hand. Saker som Idrive (700 funktioner på en knapp) Aktiva krängningshämmare som gör att bilen kränger så lite att man var tvungen att bygga in lite krängning för att människan skulle märka var naturlagarna börjar träda in, automatiskt påslag och avslag av parkeringsbroms vid trafikljus och i backar och MASSOR med andra roliga och otroliga finesser. En del av hittepået var kanske en smula onödigt men å andra sidan så är detta en föregångare och den är verkligen komplett på alla sätt och vis. Efter presentationen var det dags för alla att vandra runt och närma sig bilen på egen hand, provsitta fram och bak samt testa allt lull lull såklart! Även om man tillhör dom "tyngre makterna" som jag så sitter man kungligt oavsett var man är placerad. Baksätet har utrymmen som påminner om mitt vardagsrum och det finns givetvis en drös med saker att leka med även för baksätespassagerarna. När vi alla hade sett oss mätta på bilen och frågat ut Joakim och Christina om bilen så vankades Kaffe med dopp. Ett par koppar kaffe medan vi alla smälte dagens rundvandring samt gick igenom vad våren och sommaren har i sitt sköte avslutade denna träff.

 

Nästa högintressanta arrangemang via KAK blir en heldag med besök på Ljungbyhed för inspektion  av JAS som senare under dagen kompletteras med Hjärnarp och Koenigsegg. Det är en träff som jag verkligen ser fram emot. Tyvärr är denna träff enbart för Medlemmar i KAK och ganska säkert redan fullsatt.

Jag avslutar med lite fler bilder på den smått fantastiska bilen  E65 eller som den 7 serien heter internt.

Sammanfattningsvis var det en riktigt trevlig afton med massor av intressant information och som vanligt träffade man på folk man kände från lite olika miljöer.

Ett stort tack till Christina och Joakim samt hela KAK och Förenade bil för en givande träff!

Johan Sjöström