Här tänkte jag beskriva hur vi gick tillväga när vi bytte min inredning från den gamla bruna tråkiga till en fräsch svart sportinredning med kompletterande skinnklädda svarta dörrsidor.

Själva dörrsidereportaget kommer separat lite senare. Till att börja med införskaffade jag mig en lämplig inredning, vill du vet mer om hur jag gjorde det så kan du läsa reportaget från den resan här. Jag valde att hitta en inredning utan elstyrning och minne då det både försvårar och fördyrar det hela. Att tänka på är att säten till Touring samt fällbara säten ej passar på vilka bilar som helst. Då jag kom över en inredning till en E32 (7serien) för ett antal år sedan fick jag reda på att den går att trycka in i min bil, det krävs att man tullar lite på stoppningen i ytterkant samt joxar lite med bältesinfästningen men sen så skall det fungera. Framstolarna är tydligen exakt likadan på E32 och E34 så vet ni det!

Nåja nog om det nu gällde det demontering samt montering av E34 säten och inget annat. Till att börja med så plockade vi av underdelen av baksätet genom att helt enkelt rycka uppåt  på båda sidor, soffan är fixerad i en clips liknande konstruktion enbart i framkant.

Efter att detta är avklarat är det dags för nackstöden som du enkelt får av genom att dra rakt upp, lite styrka krävs men plötsligt poppar det till och du har dom i handen. Efter det så plockade vi av panelerna på C stolpen (där baksäteslamporna sitter) för att enklare få loss baksätets rygg. Panelerna är enkla att få loss då dom sitter med clips och helt enkelt dras av genom att ta tag i ändarna och dra dom mot dig. Efter att detta är klart så är nästa steg att lossa dom 4 muttrar som håller ryggstödet. Dels sitter det en mutter på varje yttre nederkant och dels så sitter det 1 mutter på vänster respektive höger sida i nederkant innanför armstödet. När dessa 4 muttrar är avplockade så är det dags att skruva loss fästena till mittbältet som sitter fastskruvat med 2 rejäla bultar i mitten (se föregående bild). När dessa är lossade så kan du lossa mittbältet från soffan. Det näst sista momentet är att lirka av sätet i nederkant där sätet är fixerat mot en bult på varje sida , lossa sätet från dessa och sedan kan man lyfta sätet uppåt för att till slut dra det mot sig. Operationen kräver lite joxande men skall inte innebära några större problem.

Nu har du förhoppningsvis klarat av att demontera hela baksätet och har bara framstolarna kvar. I mitt fall så behövde jag byta en del plastdetaljer till nackstöd och bältesfästen för att komma ifrån den gamla hemska bruna kulören som får mig att tänka på helt andra saker... Det går utmärkt att snäppa av plasten som omsluter själva bältesinfästningen så man behöver inte byte hela faderullan.

Att montera tillbaka hela baksätet är inte svårare än att göra denna procedur i omvänd ordning. Haka på ryggen, fäst upp ryggen med dom 4 muttrarna, på med panelerna på c stolparna, tryck på nackstöden och kläm dit underdelen av baksätet!

Att demontera framstolarna är egentligen ännu enklare om du har rätt verktyg. Det som krävs är en inverterad torxnyckel  till att lossa bältesinfästningen i stolarna. Har du inget sådant verktyg så se till att känna någon som har en : )  Stolarna sitter fästa med endast 2 skruvar i bakkant för att sedan sitta påhakade i framkant. Det som är viktigt att inte missa är en vajer som går mellan bältesjusteringen på B stolpen och respektive stol, denna funktion gör att tillexempel kortväxta människor som har stolen relativt långt fram även får ett bilbälte som sitter i en bra höjd.

Själva vajern går som sagt via B stolpen ner till en rulle och sedan vidare till en enkel fästanordning i stolen, den är enkel att koppla loss och hyfsat enkel att få tillbaka. När bältet, bultarna i bakkant och vajern är lossad så är det bara en sak kvar. Har du värme i stolarna så skall en vit kontakt kopplas loss (mycket lättare att lossa stolen sen hehehe.. )  Efter detta kan man dra stolen bakåt/uppåt  för att till slut lyfta ut stolen! Det är ingen skillnad på stolarna utan båda sitter med endast 2 bultar i bakkant samt en infästning i framkant.

Ett tips är att ha dammsugaren redo nu när allt är urplockat. Din bils mattor har samlat på sig massor av saker som pennor, småmynt, tändare pommes frites snuttar och annat mysigt och det är givetvis enkelt att komma åt under stolar och soffor när dom inte är där.

Att montera tillbaka stolarna är ganska enkelt det också. Börja med att trä på stolarna i framkant och se till att dom kommer rätt på glidskenan. När detta är avklarat kan du fästa upp dels kontakten till stolsvärmen och vajern till bältesjusteringen. Skruva även fast själva bältesinfästningen i stolen. När du känner att allt sitter på plats så avsluta med att skruva fast stolen i bakkant och testa samtliga funktioner.

Bilder på min nya inredning kommer om ett tag. Jag skall bara få på dom nya dörrsidorna också, problemet är att jag måste montera elhissar bak eller karva i dörrsidorna, gissa vad jag kommer att välja.....

Har du frågor,synpunkter om detta mektips så kontakta mig gärna