Min egen lilla dagbok där du kan se hur jag sköter om min bil samt se vad jag har haft för problem. Allt är inte nödvändigt att åtgärda utan sådant som jag fixar för jag strävar efter en harmonisk bil!

2004/2003/ 2002 /2001 / 2000 /1999 /

 
 Januari 2005

26/1

Idag fick jag äntligen dit mina elhissar i bakdörrarna, dom har legat länge i bakluckan men idag fanns det tid över för en vän att hjälpa mig. Allt gick smärtfritt och det enda som inte stämde var 6st M6 bultar som saknades men det ordnade vi snabbt. Jag fick då även dit mina svarta skinnklädda dörrsidor där bak så man är ju lite glad. Ena rutan behöver justeras lite och någon form av styrning till rutorna verkar saknas så dom flexar lite i sidled på vägen upp.

Dörrstoppen på förardörren är på väg att ge upp totalt och en ny ligger och väntar hos Need For Speed, dörren låter inte vackert just nu, skall även fetta in övriga dörrstoppar med nåt riktigt kullagerfett eller dylikt så dom återfår lite av son forna glans.

Har i dagarna bestämt mig för att spara ihop pengar så jag kan köpa in allt till ny en väghållningssats, HR fjädrar har jag nya 10/40 på vinden men konidämpare måste köpas in och det är en kostsam historia. Jag har gett mig själv löftet att det skall vara på plats till Knutstorpsträffen så man kan dra några varv utan att välta ; )

 
 November  2004

13/12

Äntligen har bettan fått på sina vinterhjul! Då frugans E28 såldes fick jag tillbaka mina originalfälgar som skulle bli perfekta till mina vinterdäck. Fälgarna var i bredaste laget för mina 195:or men nu sitter dom i alla fall på plats och det är skönt.
Michelin Maxiice  lär vara ett bra val och jag hoppas dom håller ett par säsonger till
Need For Speed passade även på att montera stålomspunna bromsslangar fram då det redan var avklarat bak och jag hade en liten bula på vänster främre bromsslang.

Jag har fått en svag indikation på att jag får köpa en viss gubes 4 kolvsok och det skall bli trevligt att få på plats. Det enda som är lite tråkigt är att jag med stor sannolikhet inte kan ha mina 15" alufälgar med sprillans vinterdäck i så fall. Nåja samme person som säljer oken påstår att med gott mod och lite filande kan det gå att få på 15" fälgar, tiden får väl utvisa...


19/11

Idag var vi på besiktningen med Bettan, jag träffade en trevlig kille som tog hand om oss. Min lilla Bettan hade en bula på vänster bromsslang och det är beställt nytt jobb på att byta ut dessa mot stålomspunnet. Jag uppfattade det som att bilprovningen bjöd på den bulan om jag lovade att åtgärda felet ASAP. Papperet blev väldigt blankt även om avgasvärdena initiellt  sett var relativt höga.


6/11

Bettan fick sig en dammsugning idag och det var inte försent minst sagt. Alldeles strax är det dags för byte till vinterdäck och sen skall vi montera elhissar i bakdörrarna snart oxå!

4/11

Idag var Bettan på besök hos Need For Speed, det blev byte av styrleder då dom var glappiga och allmänt dassiga. Efter det blev det en framvagnsinställning som verkade behövas om jag tittar på papperet. Bilen känn stabilare och mjukare att köra, bilen var väldigt nervös och ville liksom iväg åt endera hållet förut, detta är nu bort till stor del och resterande kan vara en kombination av däcksbredd och mitt däcksmönster som gör den lite spårkänslig. Resultatet från framvagnsinställningen kan du se här [Länk]

 
 Oktober  2004

31/10

Idag var jag på Förenade bil och shoppade liten till Bettan. Det blev nya  Michelin 195/65/15 vinterdäck, lite nya midjelister, lite skruvar och clips till en stundande elhiss montering där bak. Jag passade även på att köpa täcklister till B-stolpen då mina var ganska skabbiga. Att även frugan fick nya Michelin sulor till sin risbrännare är en helt annan sak..

28/10

Idag skulle en framvagnsinställning göras men det blev inget med det då styrlederna var omöjlig att lossa, dessa var ändå i behov av byte så det skall utföras i början på november och efter det får vi ställa framvagnen.

 
 September  2004

8/9

Idag  fick Bettan besöka doktor Need For Speed, framvagnen skulle ses över då ett halvår gammalt klonkade hade förvärrats.

Både undre och över länkarm på höger sida var slut och fick bytas. Det blev 540 länkarmar i aluminium. Vi bytte även länkarmsbussningar till M5:ans lite styvare runt om.

Operationen gick relativt smärtfritt och givetvis var jag nyfiken på resultatet. En testkörning över alla brunnslock och några extra varv i hemma rondellen visade på en gigantisk skillnad, bilen har nu en tight känsla i framvagnen som jag gillar att känna.  Klonket i framvagnen var helt bort och jag känner mig  hel igen liksom ..

Tyvärr räckte inte tiden till för att byta till stålomspunna bromsslangar fram men det skall göras relativt omgående du en bula på vänster bromsslang upptäcktes vilket för mig gör det extra akut.

 
 Augusti  200425/8

En välbehövlig service bestående av oljebyte, nytt oljefilter och stift gjorde hos Need For Speed. En viss uppfräschning av framvagen och byte till stålomspunna bromsslangar skall bokas in i det närmaste. Just framvagen är verkligen en akilleshäl på E34 det har jag fått lära mig. MEn personligen står jag itne ut med en dålig framvagn då vägkänslan äts upp på nolltid.

 
 Juni  2004


6/6


I dag var det dags för lite invändig städning. Dammsugning, rengöring av paneler osv. Ett par av mina plastbitar i bilen byttes ut mot svarta dito, detta är en evig kamp mot i mina ögon denna fula bruna färg som sitter överallt. Efterhand jag kommer över svarta saker byter jag ut det. En snabb utvändig tvätt hanns även med.


3/6

Sedan ett par veckor tillbaka så har det kommit upp i displayen att mina bromsar är slitna och behöver ses över, jag trodde först det var mina bakbromsar men efter att vi renoverat dom som fanns felet kvar (trots byte av slitagevarnare) Idag så plockades framhjulen av och det konstaterades att beläggen var på väg att ta slut mens kulle hålla några hundra mil till, jag beslöt trots detta att byta ut dom mot nya saker. Valet föll på Pagid belägg som jag hoppas även i denna standardklass håller en hög kvalitet både broms och hållbarhetsmässigt.

 
 Maj  2004

20/5

Idag har jag tvättat vår andrabil som numera är japansk och heter Toyota Carina. Efter att detta var klart så började jag med att demontera och sedan montera nya instegslister från M5, om det blev snyggt är jag lite tveksam till men nu sitter dom där i alla fall. Jag skall kika runt lite för jag tycker dom slutar lite abrupt precis som det saknas något.

19/5

Idag var det äntligen dags för att göra vid och uppgradera bromsarna på bettan. Vi kom igång sent och följaktligen blev vi färdiga sent men allt flöt på bra. Det som gjordes var:

* Nya bromsbackar till handbromsen
* Nya skivor ventilerade & hålborrade sportskivor till 540
* 540 bromsok som renoverades
* Stålomspunna bromsslangar
* Ett par bromsrör byttes ut
* 540 original bromsbelägg.
* Ny fräsch bromsvätska.

 

Här ser man att det är lite skillnad  på skivorna, ventilerade skivor gör väl inte ont det i heller dom få gångerna man gasar lite på bana. Dom gamla skivorna var väldigt slitna och hade tjocka kanter på skivans mitt. En avhyvling för kärringbromsning fick man  av mekanikern men det ändrar vi på från och med nu.

   

Stålompsunna bromsslangar förhindrar flex och bättrar på känslan i bromspedalen (mer stum känsla) Priserna är absolut överkomliga  och är en inte oviktig del av en bromsuppgradering. Se bara till att göra ett ordentligt jobb  då slangarna skall tåla en hel del tryck. Nu är jag inte någon som jagar finish i varje detalj men det ser dessutom trevligt ut.

 

Här har vi monterat på Sportskivor och 540 oken samt ny bromsslangar. Mina gamla skvior svarvade jag för ett par år sedan och det sista kvartalet har ena skivan varit rätt sned. En uppfräschning var verkligen på sin plats och då kunde man ju lika gärna genomföra fas ett i min planerade uppgradering. Nästa steg blir 750 4 kolvsok där framme men det blir kanske först fram åt hösten i bästa fall.

 

Huvudbromscylindern skulle bytas ut mot en 750:as dito men den passade inte då ABS klumpen verkade vara i vägen. Jag skall
undersöka hur det ligger till så tar vi det när vi skall göra motsvarande operation på frambromsarna


Tyvärr har jag inte kunnat testa bromsarna än då jag av andra skäl varit tvungen att köra vår andra bil (barnvagn) men jag lovar att återkomma med besked hur dom känns.

Utöver detta har jag demonterat ner reflexramp och smort upp låset till backluckan, bytt säkring 30 till centrallåset (i hopp om att det skall sluta låsa upp sig)

Monterat på  17" fälgarna med fräscha F1 sulor

12/5

Bettan har stått stilla nu ett par veckor på grund av en skev bromskiva bak och lite dåligt med tid att åtgärda det. NU är det spikat med följande åtgärd för bakre bromsarna

540 hålborrade sportskivor
540 Bromsok (som renoveras innan montering)
Pagid eller motsvarande gatbelägg
Stålomspunna bromsslangar
Blue ray bromsvätska.
750 Huvudbromscylinder

Detta kommer att genomföras inom kort då i stort sett allt finns klart. Sommardäck och lite annat smått o gott skall även på plats.

 

 April  200417/4

Arbetet med skinnet är helt avslutat och det blev verkligen gosigt och luktar riktigt gott. Tröskellådorna har fått en ommålning så att dom ser fräscha ut och förhoppningsvis blir dom lite skyddade mot stenskott osv. Skall nu på inredningen med meguliar (stavning?) för att få fram originalkänslan i paneler, efter det så är det dags för en ordentlig dammsugning igen. Arbetet går långsamt då et finns en liten illbatting med i spelet som kräver uppmärksamhet

11/4

Idag tänkte jag torka av bilen invändigt med en lätt tvållösning. När jag har torkat av bilen kommer jag att fetta in skinnklädseln med sadelfett som får stå och dra in sig ett par timmar. Efter detta kommer jag  att putsa bort eventuellt överskott och  få lite glans på det hela, ingen tokglans men så att det ser rent o fräscht ut.

Listan på vad som skall göras är lång och en del av det är mekaniska saker som jag själv inte kan åtgärda. En akut sak är att byta bromskivor bak och då jag ligger på ett par 540 bromsok så har jag beställt hålborrade (gjutna hål faktiskt) sportskivor  samt att jag skall få hjälp med att renovera min begagnade 540 ok. 

10/4

Bilen har fått synda för att jag har haft annat att göra som har prioriterats högre. NU är i alla fall vårarbetet igång och idag dammsögs bilen ordentligt, mattorna plockades ut och sedan gick solen ner.

 

 Januari 2004

26/1

Fick nya instegslister  (M5) av frugan i födelsedagspresent, dessa håller på att putsas upp lite och så får vi se om det ser ok ut på min bil. Har funderat lite och är faktiskt tveksam om det inte blir för porrigt på bilen. Tiden får utvisa...
 

 

 December 2003

31/12

Var på Returbilen för sista gången 2003 igår och rotade runt lite. Hittade följande saker.

Bensinlock (glömde det gamla på en mack för ett tag sedan)
Kåpor till extra diskanter vid backspeglarna.

Var även på Förenade bil och införskaffade ny givare till Spolarvätskan då den gamla troligtvis har packat ihop. Skall ge mig på att byta denna så fort som möjligt.

Har nog glömt att berätta för er om el-hissar bak, jag har ju vanliga vevar bak och när jag köpte min nya svarta skinn-inredning fick jag dörrsidor för el-hissar, jag beslutade mig för att vänta med monteringen av dessa till den dag jag köper och monterar hissar bak.

Kompletta el-hissar med kablage har köpts in för 500:- och skall monteras vid tillfälle.

40:- + 174:- + 500:-

24/12

Frugan  gav mig en halv väghållningssats, dämpare får man kanske när man fyller år i Januari ; ) Vi får se vad det blir men till slut så kommer jag att ha en bil med fjädrar som sänker 35mm fram och 10mm bak samt ett par lite sportigare dämpare, antingen blir det Bilstein eller Koni vi får se.


12/12

Fyllde på solarvätska då jag fick indikation om det, trots att jag fyllde upp så kved mitt instrument om att spolarvätskan var låg så antagligen har jag något slags problem med givaren. Ett projekt att lösa.

Bilstereon är nu helt på sin plats och allt fungerar som tänkt. Inte helt fel med lite dunka dunka men nog föredrar jag en spinnande 6:a....

10/12

Idag skulle bilen besiktigas, influensan gjorde mig mer sugen på att ligga i sängen och snarka men alla vet väl hur lätt det är att få en tid hos SBP....

Då jag har haft problem med hög HC halt (innan byte av Lambdasonden) så tog jag ut bilen på en  liten tur längs med yttre ringvägen, fram o tillbaka fick bilen att bli ordentligt varm.

Väl inne hos inspektören flöt allt på som en dans, dom hade problem att fästa avgasslangen då mitt avgas var för brett (har funkat dom andra åren)  Vi gick igenom samtliga punkter och jag påpekade för han att det hade börjat skramla lite smått i höger framvagn (lite men ett tränat öra hör det) han kunde inte hitta något speciellt men eventuellt hade jag ett läckage på höger stötdämpare, jag fick en "bra att veta notering" om detta. Angående stötdämparna så bytte jag faktiskt dom för typ 2 år sedan så det är lustigt att dom redan har börjat läcka i så fall, det var ju originaldämpare också...

Till slut var det bara avgastestet kvar och jag förklarare mina problem jag hade förut medan vi körde till MC avgas mätningen. Vi hoppades båda två att det skulle se bra ut och ganska snabbt blev vi klara över att värdena var kanon och utan en enda tendens att stick upp i skyarna.. Ett blankt papper alltså förutom min egenframkallade "bra att veta" känns gött Besiktningsunderlaget hittar du här

300:-


9/12

Idag  Blev ett par småsaker fixade, en ram runt låset på högersidan hade trillat av, givetvis lossnade något i dörren när vi skulle fixa det. Ett tag senare och  var dock allt löst och det fungerade som tänkt.

Ventilationen har varit ett LÅNGTIDSPROJEKT som skulle lösas nu, det visade sig var cirka 30 minuters jobb så fungerade ventilation och all belysning i den klockrent. NU skall jag bara trycka dit stereon så är ju bilen hel!

Lite senare på kvällen pulade jag med bilstereon som inte ville gå ingång, det visade sig vara så enkelt som en kabel som inte ville sitta på plats, en minuts övertalning gjorde att stereon gick igång. Jag skall försöka få tag på en ny ram till bilstereon (alltså den i plåt innanför konsollen) då den jag har idag är rätt skev och i allmänt taskigt skick.

 

 November 2003

25/11

Idag var det dags för spridartvätt och en leakdonwtest. Vi började med att möta HC halten när jag kom fram då bilen var riktigt genomvarm, det visade sig att HC är stabil på ett värde av cirka 30-40 medan gränsen är max 100 så det var glädjande.

En spridartvätt har vi oxå gjort med framgångsrikt resultat. Bilen kändes en aning piggare och lite renare i gången (kan var ett stänk inbillning men så kändes det iallafall.) Att bränsleförbrukningen har sjunkit ytterligare är jag ganska säger på det jag efter en tur på 3 mil i cirka 120 km/H låg på låga 0.97 i snitt.

Nästa sak vi genomförde var ett leakdowntest som kan påvisa otäthet i motorn.
Efter en väl genomförd test kom följande värde fram:

Cylinder1: 3%
Cylinder2: 4%
Cylinder3: 3%
Cylinder4: 4%
Cylinder5: 8%
Cylinder6: 3%

Testet visar alltså att vi har en otät ventil på 5;ans cylinder, troligtvis rör det sig om en avgasventil men det går inte att säga till 100% Givetvis var det tråkigt att höra detta då det innebär att vi får riva toppen igen om vi vill fixa det men å andra sidan har vi mycket stora möjligheter att lösa detta utan några större kostnader.


22/11

I dag har vi gjort en mätning av HC halten efter att jag bytte lambdasonden för ett litet tag sedan, fortfarande är bränsleförbrukningen låg jämfört med förut och just nu har den sjunkit till 1.28 mot 1.49 innan bytet. HC halten har sjunkit och precis när vi startade upp bilen så var den iof uppe på 400 men efter ett tag sjönk den ner mot 100, fortfarande pendlade den lite men absolut inte som förut, på slutet verkade den stabilisera sig runt 50 och CO halten var på cirka 0.09-0,1 stabilt.

Vi plockade även av stiften idag för att se så dom var ok och alla såg ut att förbränna precis som dom skall, en jämn ljus beläggning utan vare sig olja eller sot.

På Onsdag skall vi göra en Spridartvätt för att få bort eventuella smutspartiklar o dylikt i spridarna, vi skall även utföra en leakdowntest för att se så att ventiler och cylindrar håller tätt, jag ser framemot detta med stor spänning.

9/11

Idag fick jag monterat på en saknad upphängning till avgaset som gjorde resonansljud i karossen.  Vi passade även på att byta en slang till vevhusventilationen som var lite stel. En del av min högra framdörr som konstigt nog trillat av i dagarna påbörjades att fästa igen ett egentligen enkelt jobb som fick avslutas i förtid på grund av att vi saknade ett behövligt verktyg.

Bilen blev mycket behaglig att köra nu när avgaset satt rätt, bilen blev mycket tystare och livet lekte. Överlag så har bilen dragit ungefär en deciliter mindre bensin sedan vi bytte lambdasonden, bilen går tydligt jämnare, avgaserna luktar mindre och bilen upplevs som något mer lättstartad men det kan vara inbillning,

4/11

I jakten på felet med min tråkiga tomgång har vi idag bytt lambdasonden. För att komma åt den illa placerade sonden som givetvis satt som gjuten fick vi plocka ner mitt avgassystem efter det gick det lätt att få av sonden som inte såg speciellt vacker ut. Det visade sig att någon som hade monterat ihop bakre och främre delarna av avgaset hade missat en packning och ett läckage syntes tydligt. Ett besök i sista sekunden på Meca avhjälpte detta problem. Under återmonteringen kunde  inte min käre mekaniker hålla fingrarna i styr och hittade en hel del annat att justera, tillexempel så var mitt oljetråg av någon anledning löst och ett flertal skruvar gick att spänna ett flertal varv.

Vinterdäck monterades efter balansering även på bilen och genast fick bilen en lite tråkigare och mer vardaglig look, det är tusan vad ett par fälgar kan göra för utseende (vaddå fåfäng??)


Resultatet av att vi bytte lambdasonden är lite blandat, bilen har blivit bättre, gången är mer ren, avgaserna upplever jag inte som lika illaluktande och jag anar en viss minskning av bränsleförbrukningen samt att bilen känns piggare än förut.

Jag är fullt medveten om att montering av 15" hjul istället för 17" påverkar bilen en hel del så jag måste ge det hela lite mer tid innan jag vågar säga mer. Det är fortfarande så att tomgången är RÅ och ojämn i en betydligt högre grad än före "renoveringen"

Nästa steg i mot den "perfekta" bilen är att få en spridartvätt och en  leak down test utförd. Spridartvätten kan få eventuellt skitiga eller igensatta spridare att fungera som normalt och ett leak down test kan visa brister i motorn som läckage eller andra defekter. Vill du vet lite närmare vad ett leakdown test innebär hittade jag en vettig engelsk beskrivning här

1250:-

 Oktober 2003

Ny har det gått ett tag och det har än så länge inte hänt något. Mätningen av kamaxlarnas position har utförts och dom sitter klockrent på plats. Lambdasond som också skulle kunna påverka detta är beställd och det skall vi testa att byta alldeles strax. I övrigt går bilen hyffsat men jag vill verkligen få ordning på detta.

Kalle Hansen sista organiserade träff fick mig att vaxa fälgarna som blev så där porrigt glänsande så att det nästan blev för bra, passar egentligen rätt bra med tanke på att det snart är dags att sätta på vinterhjulen.

 
 September 2003

29/9

På grund av ett litet läckage av bensin i bakkant (vid tanken) drog lackerarens jobb ut på tiden, läckaget är åtgärdat och både plåt och lack är nu avklarat. Själva plåtjobbet blev riktigt bra och ingen ser att det varit knöligt där, att dom tennspacklar borgar för en genuin känsla och en hållbar kvalitet. Vad beträffar lackjobbet så har det tyvärr slarvats med förarbetet och jag kommer att reklamera det jobbet. 
Just nu vet jag inte hur det går men någon slags åtgärd får det bli.

I övrigt går ju motorn fortfarande som en gammal fiskebåt på tomgången. För ett tag sedan fick jag i alla fall bekräftat vad jag trott när vi gjorde ett avgastest, HC halten pendlade mellan 150-300 hela tiden. Idag så skall jag med hjälp av proffsen på Need For Speed köra lite diagnostik samt konstatera om kamaxeln är korrekt monterad. I vanlig ordning håller jag tummarna för att vi hittar felet.


18/9

Min bil är nu inlämnad på plåt & lack för att åtgärda skadan jag fick på högersidan av en häst. Lite på skärmen och huven skall rättas till samt lack av både skärm & huv. Ett litet läckage av bensin vid full tank fördröjde lackerarens jobb och det skall nu åtgärdas innan lack. Efter det så skall vi jobba vidare med att försöka luska ut vad som gör att bilen inte går riktigt rätt efter att vi "renoverade" den. En hel del folk har pekat åt samma håll och det vi skall testa nu är att se om kammen ligger rätt.

 

 Juni 2003


31/7

Idag fick jag hjälp med att montera en ny dörrnäsa på höger framdörr, egentligen ville jag byta alla 4 men dom kostar knappt 200kr styck så jag började med denna. Anledningen till att jag bytte var att bilen gnisslar när man kör över ojämnheter, tydligen så är det plasten i dörrnäsan som torkar och orsakar detta oljud. Det verkar i alla fall som ljudet försvann och då är det tveklöst värt pengarna. En sniklösning som håller ett tag är annars 5-56 eller liknande. Vi mätte även den del värde i sökandet efter varför bilen går ojämnt på tomgång mm. Inga konstigheter dök upp men det är ingen brådska och jag är övertygad att vi hittar det till slut.29/7

Idag tog jag fatt i det och såg till att få en ny fläktkoppling monterad. Bilen har haft en tendens att gå lite varm, jag har satt detta i samband med min "renovering" av motorn men en sak jag kom på är att värmen inte har gått att stänga av på över ett år (detta är löst) och det är kanske så att fläktkopplingar har varit kass ganska länge men att det inte märkts när värmen aldrig slagits av i kupén.

En test av fläktkopplingen visar att den fungerar som tänkt, drar man upp bilen på låt säga 2000 varv hör man tydligt att fläkten börjar jobba ordentligt och påminner om en Volvo 240 (fläkten då alltså)

Givetvis är det ingen ända på olyckan och när vi monterade fläktkopplingen uppdagades att en vital del av kylaren var defekt, som det är nu så fungerar den men det kan packa när som helst, givetvis går det inte att laga då det är plast (det var bättre förr) så det enda som gäller är att införskaffa en ny eller begagnad fläkt som är hel.


9/7

Har äntligen fått besked från försäkringsbolaget att skadan orsakad av en häst på höger sida fram skall åtgärdas. Det blir utdragning av bulor, tennspackling samt omlackering av höger framskärm och hela motorhuven. Huven började bli lite ärrad av stenskott så det passar bara bra. Boxen har jag inte testat att byta än men det kommer, vi skall även labba lite med någon givare till vevaxeln för att se om det kan orsaka problemen.

28/6

Skall imorgon byta databoxen för att se om det kan påverka tomgången, jag hade en box liggande så det kan vara värt att prova. Vid tillfälle skall jag ta mig ner till NFS och byt amin fläktkoppling också sen så hoppas jag att värmeproblemen är ur världen. Dagen till ära fick bilen en ordentlig dammsugning och  lite småpyssel. Passade på att kolla olja och vatten vilket jag gör OFTA nu, allt såg normalt ut och jag kan inte se någon nämnvärd förbrukning av olja.

18/6


Betttan har fått lida nu ett tag då jag tröttnat lite på hennes tråkiga karaktär och allt anant runtomkring. I jakten på en lösning gällande min oroliga tomgång har jag idag plockat bort mitt openair filter till förmån för originalfiltret. Har även slagit en snabbkik på luftmängdmätaren men bara rent optiskt, kanske man skulle mäta upp så att den öppnar och stänger korrekt. Skall även komma loss och få mätt om det finns avgaser i kylvätskan. Tobbe på NFS har dömt ut min fläktkoppling så den får jag byta så fort jag bara hinner. Värmeproblemen kommer bara vid stillastående och aldrig under körning.

 

 Maj 200324/5

För att spä på det hela ytterligare så blev bilen påkörd idag, huv och höger framskärm är kassa, nu för vi se hur detta löser sig då min försäkring inte täcker detta, iof så stod jag parkerad på en parkeringsplats så det löser sig säkert.

20/5

Bilen går fortfarande inte riktigt bra efter att den gjorts vid, tomgången är risig,
Den känns ryckig vid acceleration och eventuellt är den lite svag. En viss tendens att gå lite varm på tomgång finns också, just nu har jag tappat suget lite och får väl hämta nya krafter innan jag går vidare.

15/5

Idag fick jag mina Goodyear Eagle F1 monterade, passade även på att få en 4 hjulsinställning av bilen. Bilen blev bra mycket trevligare att köra med dessa däck.

13/5

Dagens körning har också gått bra, det jag fortfarande väntar på leverans från ECP på är rotor och fördelarlock, i samband med byte av dessa skall vi även gå över stiften och kolla avståndet på dom. Vatten och olja UA även idag. Tomgången har inte förbättrats och jag vet itne men en svag känsla av att bilen inte går riktigt rent infinner sig. Har även lagt märke till att varvräknaren liksom hackar sig fram o tillbaks istället för det här mjuka jag är van vid, kanske rotor och fördelare påverkar mer än jag tror?

Har idag bokat in en tid för montering av mina nya däck samt en hjulinställning.
Fick tid på Fredag så helgen kommer att bli trevlig ; )

12/5

Idag gick bilen på den första "långturen" en resa till sturup Raceway gick alldeles utmärkt och vitröken och temeperaturstigningen visade inte sig. Hemfärden från Sturup kördes med värmen avstängde och resultatet var exakt detsamma, tempen höll sig perfekt och även idag såg olja och vatten klockrent ut. Tyvärr är fortfarande tomgången ojämn men detta är jag inte SÅ orolig för.

11/5

Idag har jag fortsatt att köra med bilen, fortfarande låter jag värmen vara på för fullt för att få ut eventuella luftfickor från kylsystemet. Ingen vitrök och ingen tendens till att bli för varm, även olja och vatten ser helt normalt ut. Pratade med en kunnig person som kunde hjälpa till med att mäta upp om det fanns avgaser i kylsystemet för att klargöra om det finns någon spricka eller läckage.


10/5

Idag monterade jag in värmereglaget i bilen, slog sedan på fullvärem och startade upp bilen. Jag körde en runda på cirka en mil och bilen visade inga tendenser att stiga över mittenstrecket på tempmätaren. Har inte sett någon vitrök iheller, kontroll av olja och vatten utan anmärkning. Efter körningen är tomgången rejält orolig lite bluddrande.

9/5

Bilen är nu hopskruvad och idag kom Micke och levererade bilen. Tyvärr verkar något var lurigt då en del skumma symptom har upptäckts.

1. Bilen går lite varm
2. Den rök lite vitt
3. Den går orent på tomgången.

Det finns flera anledningar till att den beter sig som den gör men det som jag först tänker på är den känsliga toppen såklart. Andra saker som KAN vara orsaken är:

Databoxen är resettad och bilen behöver "läras om"=ojämn tomgång
Bilen är troligtvis inte helt luftad då det inte gick att slå på värmen=anledning till att den gick varm. Fördelarlock och rotor är kass och skall bytas ASAP= oren gång.
Orsaken till den vita röken kan ha varit lite kondens i systemet, det var inte jättemycket rök men visst såg vi den.

Fortsättning följer....
 


 

 April 2003

9/5
28/4

Grenröret kom från ECP det som saknas nu är  att sätta ihop det sista samt att fördelare och rotor blir levererat. Jag har passat på att slipa och lackera ventilkåpan. Helgdagar och lite annat kommer att sätta lite stopp i färdigställandet ett par dagar men snart är vi igång och färdigställer det hela.

25/4

Idag fick jag min kamaxel och tillhörande vipparmar levererade. min käre vän Micke körde förbi jobb och fixade både lunch och hämtade kamaxel! stort tack Micke..

Direkt efter jobb så for jag iväg till hemmet för att rensa dom två brutna vipparmarna från sina excenterjusteringar, lika fort bar det iväg vidare till garaget för att hjälpa till med meket i den mån det går. När jag kom fram fick jag info om hur det hade gått.

Kamaxeln var inmonterad och 3 av 4 vipparmsaxlar var fyllda med vipparmar, idag kunde jag hjälpa till en hel del och det var riktigt trevligt. Det är verkligen intressant att följa detta jobb på nära håll då jag har intresset men inte kunskapen. En grovjustering av ventilerna gjordes med toppen av och båda två var vi förvånade över det stora "glappet" som skall finnas (0.30mm vid kall motor) rengöring av diverse delar samt topp från packningsrester och nåt gammalt kylarcementprojekt gjorde att tiden gick  framåt.

Senare på kvällen kunde vi med gemensamma krafter lyfta toppen på plats. Det mesta flöt på och i och för sig dök det upp klurigheter på vägen men "vi" löste allt och arbetet gick framåt. Framåt natt timmarna och långt efter en shoppingrunda på stället med grillade hamburgare så började vi båda bli trötta, saker som normalt går på en kort stund drog ut på tiden, slutet på dagen var en skruv til kamdrevet som for in under lite boxar och visade sig stört omöjlig att komma åt, vi demonterade både här och där, använde magneter och speglar, till slut vann vi den trägna kampen och skruven var åter på sin plats.

Klockan var närmare två på natten när vi gav upp trötta men nöjda trots allt. Saker som saknas nu innan vi kan slutföra det hela är framförallt grenrör men även fördelare och rotor. Sedan skall ju insug, Alla slangar och el osv på plats så vi är inte färdiga men en bra bit på väg i alla fall. Jag är allt lite nervös inför första uppstarten.


ECP: 3300:-


24/4

Idag har inget gjorts på bettan, anledningen är en försenad kamaxelsats som först imorgon dyker upp.

23/4

Idag hämtades sotningssats, topplocksbultar på mekonomen, det passades även på att handla glykol och en billig olja till första genomsköljningen. på MMR inhandlades wrinkle Finish till lackering av ventilkåpan. Ventilkåpan lackerades och ventiltätningar, ventilfjädrar och ventiler kom på plats. Så fort vi får kammen skall den och vipparmar monteras.

Mekonomen:2500:-
MMR: 155:-

22/4

Idag var jag på Förenade bil och handlade för drygt 1300:- Det bidde oljerör,pinnbultar,muttrar,gummibälg,oljetryckskontakt,stift,oljefilter och lite annat. Beställde även en packningssats och topplocksbular på Mekonomen. Kamaxelsats,rotor,fördelare samt ett begagnat grenrör skall skickas ner från ECP under onsdagen. I morgon skall vi börja med återställningen av motorn så smått.

Förenade bil:1300:-
 


21/4

Idag har jag raggat fatt i en kamaxelsats på www.ecp.nu till kanonpriset 3300:- satsen innehöll kamaxel och vipparmar. beställde även fördelarlock och rotor från ECP till fördelaktiga priser. Har även lokaliserat 2 grenrör så att det finns ett fungerande att tillgå. Lärde mig att det är EXAKT samma grenrör på 530/535/730/735 12v

20/4
 

I dag fortsatte arbetet med att renovera motorn. Toppen fick vi ur redan dag 1 men mycket jobb kvarstår, idag har toppen monterats ner i atomer, utöver dom 2 vipparmarna och kammens främre del så var allt i mycket gott skick vad vi kan se.
 
Topp och ventilkåpa kördes iväg till en specialtvätt för att rensa bort allt gammalt klet på insidan. Efter tvätten såg delarna betydligt trevligare ut
 
Dom få rester som inte gick bort i specialtvätten fick man ta bort manuellt och det är en aluminiumtopp så viss försiktighet bör  tagas, detta var ett typiskt proffsjobb och Micke fick ta fatt i det..
 
Jag slipade ner ventilkåpan och förberedde den för lackering, svart wrinkle finish samt skrapad dekor på toppen. Det kommer att bli hur fint som helst.
 
Här skrapar jag o Micke rent blocket från packningsrester och annat otrevligt.
   
En liten kik ner i blocket visar inga speciella konstigheter. Lite rengöring mm så kommer den att hålla länge till.

 Ett trilskandes grenrör med en knäckt pinnbult vägrade kategoriskt att lossna och trots en serie olika försök misslyckades vi att lösa det. Troligtvis köper jag ett begagnat grenrör på någon närliggande skrot.


19/4Dagens datum är en svart plump i dessa minnesanteckningar. Lite inspirerad körning där varvtalet var upp vid 5.500 varv slutade med att motorn knäckte till och gick väldigt konstigt, det lät väldigt udda, ungefär som en diesel, detta fick mig att se dollarsedlar med vingar...

Ganska snabbt konstaterades att en vipparm troligtvis gått av och att den bara gick på 5 cylindrar.

Som tur är har jag OTROLIGT vänliga vänner i form av Micke "Camaro" & Henrik "Westfield" som ställde upp till 1000% Vi bogserade ner bilen i deras garage och började att slita i sönder motorn, ett lyft av ventilkåpan förklarade mina problem. Det visade sig att 2 vipparmar gått av längst fram och orsakat haveriet, kamaxeln var väldigt sliten vid dessa vipparmar och förklaringen är att ett oljerör troligtvis har koksat igen. På grund av den dåliga smörjningen har kammen slitits ner snabbt.

Dett blir ingen billig sak att reparera kom jag fram till ganska snabbt. en resa till ringen för att beskåda 24 timmars race är redan i stort sett inställd ; (

Det som behöver handlas in ÄN SÅ LÄNGE är följande:

Kamaxelsatts (kamaxel,vipparmar mm.)
Sotningssats
Fördelarlock
Rotor
Pinnbultar (dom var lite kassa dom som satt där)
Topplocksbultar
Oljetryckssensor
Stift
Oljefilter
2x olja till motorn
Lite smått och gott

Beroende på hur jag löser detta med delar kostar det allt mellan 6-8000:- + arbetet som är en senare fråga just nu.


13/4

Idag gjorde jag slag i saken, med hjälpa v en vän fick jag igång yttertempmätaren efter att ha startat upp med ett "Pling samt -37 grader" 20 minuters jobb, ett par kabelskor så var allt igång. i morgon skall jag skruva ihop paneler och allt så att man kan glida runt och kolla temperaturen överallt... en  kabel till pin 5 och en till jord är allt som behövs för att få fart på eländet.

7/4

Var idag och besökte Returbilen, redan i lördags så hade dom påbörjat ändringen av skylten som visar deras öppettider och påpassligt nog tog jag mig friheten att fråga om dom nya tiderna, dom kommer numera att öppna 9 på vardagar och stänga 16 på lördagar så tiderna har förbättrats en del. Jag var andra bil på plats och målet var broms-oken jag såg senast,
en lyckad förhandling med ekonomiavdelningen i hemmet resulterade i att en fullt tillräcklig summa pengar låg på bordet måndag morgon, ur vilka gömmor dessa plockat är något jag aldrig lär få reda på men just nu kändes det som om det kunde kvitta. En verktygslåda, en skottkärra samt jag småjoggade bort mot BMW avdelningen som ligger jäääätttelångt från ingången, jag hoppades verkligen att oken skulle vara kvar och om att det fanns hopp att jag skulle få av oken, trots att jag aldrig gjort detta förut och att jag är ursprunget till termen "tummen mitt i handen"

Väl framme vid bilen visade det sig att oken satt kvar, farbror 5-56 fick jobba lite på bultarna och sedan plockades mina verktyg fram, jag kanske skall tillägga att min verktygslåda består av en hammare några ringnycklar och lite säkringar passandes min gamla Volvo 140,

efter 20 minuters slit hade jag fått av ena oket och stolt som en tupp vandrade jag över till nästa ok för att skruva av det lika enkelt, trodde jag... Det visade sig att det troligtvis hade varit lättare att lyfta hela bilen än att få loss bultarna och för varje försök påminde bultarna mer och mer om rundade  ditos. Efter att ha traskat bort till "receptionen" och lånat lite bättre verktyg attackerades dagens mål ännu en gång med friskt mod. Det visade sig att det var ett klokt drag att låna riktiga verktyg då jag fick loss oket på mindre än 10 minuter. Oken såg jättefräscha ut och till och med beläggen såg nya ut, rakt iväg för att betala och döm om min förvåning när jag kom undan med 200:- för båda oken inklusive dom fräscha beläggen!! Detta måste ju anses som ett riktigt kap och trots att jag var lortig och svettig så kändes det som om jag vunnit slaget...

 200:-

Efter att jag klarat av dagens jobbsysslor kände jag för att montera min nya spak då jag lyckades sumpa den jag monterade för ett tag sedan, (returen på blinkersen bröts av) Det som underlättade en del var ju att jag visste exakt hur jag skulle gå tillväga och det var väldigt enkelt att demontera ratt och kåpor för att blotta det inre..

Efter ett tag visade det sig att min verktygslåda absolut behöver uppdateras med verktyg av alla olika slag då jag givetvis inte hade ringnyckel storlek 7 som behövdes för att lossa en mutter bakom ratten. Till slut lyckade jag få av samtliga skruvar och rattar och allt vad det heter. Ett snabbt byte av spaken samt en bekräftande funktionstest trodde jag skulle avsluta det hela..

Vid återmonteringe noterade jag att en kontakt och en slang som såg herrelösa ut , dom var placerade i direkt anslutning till gong gongen och jag hade ingen aning om vad detta var, jag hittade direkt en passande kontakt och slangen passade in i samma grunka. En kombination av snilleblixt och bön om att detta skulle kunna vara lösningen på problemet med att värmen inte gick att stänga av på vänstersidan, det kändes som om det var en givare av något slag och det stärktes när jag såg slangen, vi får som sagt hoppas att detta löser mina heta problem… Till slut var allt på plats och en snabb funktionstest av spaken blev till ett  ”tummen upp”

Kanske DU vet vad det är för grunka jag hittat? det hade ju varit helt underbart om det är som jag hoppas men har du lust maila mig gärna exakt vad detta är, en bild på eländet ser du här direkt. klicka på bilden för större bild. bilden är tagen i mn 530i -89 ner vid vänstra foten på förare.4/4

vari dag på Returbilen, jag hittade massor med saker jag ville, bromsok,rollos,elhissar bak, värmereglage och en del annat. Det slutade med en första förbandslåda och en ny blinkersspak med OBC funktionen på plats. Det hela slutade på 120:- och det ser jag som ett klipp! Både spak och förbandslåda fick sig en omgång med rengörnings i hemmet. Tänkte en hel del på ett par bromsok jag såg bak på en 540 när jag var på Returbilen, suget efter dom var stort då dom passar direkt på och jag har planerat att köpa just 540 ok bak och 750 ok fram. Priset var satt till 150:- per ok och som det såg ut just nu hade jag otroligt nog inte som pengarna.

120:-

 
 Mars 2003

31/3

Bettan fick idag en rejäl tvätt och det var uppskattat, på vägen hem blev jag stoppad av en bil som tyckte bilen var skitfin, dom frågade hur långt den gått, vilken årsmodell osv.. Så mycket en tvätt kan göra ; )

Beställde även ett nytt värmereglage från ECP idag som förhoppnigsvis kan lösa mina problem med att värmen inte går att stänga av (jo jag vet att jag är optimist och innerst inne tror jag inte detta är lösningen)

400:-


23/3

Flitens lampa lyste även idag, JAg började med att tvätta av med ljummen tvållösning för att sedan smörja in hela skinninredningen med läderbalsam, något jag brukar göra ett par gånger om året. Lukten och känslan som infinner sig när det är klart, betalar för slitgörat direkt.

Passade även på att fräscha upp mina trösklar med tjockflytande dinitrol för att skydda mot rostangrepp och dylikt. Detta brukar jag göra varje vår och resultatet blir HELT ok.

22/3

Ännu ett vårtecken kom idag, vinterdäcken plockades av och dom nypolerade Sommarfälgarna åkte på. Givetvis glömde jag att sätta dit mina plastringar men det gör inte så mycket då däcken snart skall bytas (hyffsat akut) Det är alltid lika skoj att ta första repan med sommardäcken, väghållning och utseende får sig en REJÄL skjuts uppåt.


19/3

Idag såg upplevdes ett definitivt vårtecken, jag plockade bort kupévärmaren från bilen. Har även varit och handlat en pensel för att bättra på nederdelen av trösklarna (görs varje år) handlade även spolarvätska och Sonax fälgrengöring. Samtliga 3 behållare med spolarvätstska/intensivrengöring fylldes upp till bredden.

Ett av flera säkra vårtecken kom idag då jag plockade fram fälgarna ur källaren.
En omgång med högtrycken och sedan på med Sonax fälgrengöring för att avsluta med en hederlig diskborste och varmvatten med schampo, fälgarna blev fina men däcken var verkligen inte vackra att kika på! Det blev ju några varv på knutan förra året och faktum är (säg det inte till någon) att korden syntes på ena däckets insida, av någon olustig anledning sliter den lite snett, jag får väl ta och kika över det ordentligt i samband med inköp av nya sommardäck var jag nu skall hitta dom pengarna...

När jag ändå hade tvätten framme åkte Bettan på en omgång också, fåglarna i kvarteret hade som vanligt utsett sitt favoritobjekt på livstid, taket  och en del andra partier på bilen såg verkligen inte vackra ut. Det blev bara en snabbis då jag inte hade orken att plocka fram allt som behövdes, bilen var i alla fall anständig efter detta snabbjobb.

Efter tvätten av fälgarna  bar jag in dom i köket (näe frugan var inte hemma) och lät dom torka ordenligt. En timme senare plockades vax, en gammal skjorta och lite annat fram och operation fälgvaxning påbörjades. Ett antal miljoner små men irriterande gummi/asfalt/tjära fläckar hänvisades bort från fälgen och resultat blev inte alls tokigt. En timme per fälg gjorde att 2 fälgar återstår att slutföra då dumburken ville ha sin beskärda del av min uppmärksamhet,

Jag får passa på att slå ett slag för Sonax fälgrengöringsmedel, den kostade 67:- för en rejäl flaska som var praktisk att använda, en liten mojäng i fronten på sprutan gjorde så att vätskan skummade ut och spred sig effektivt. Till skillnad från andra motsvarigheter jag testat luktade denna riktigt fräscht och var verkligen effektiv. Jag kommer med stor sannolikhet att fortsätta med denna produkt, deras vaxer av olika modeller har jag använt i massor av år och för oss bekväma typer är det verkligen underbara produkter.

100:-


16/3

Aaaargh!  Idag skulle jag bara justera ratten som hamnat lite snett, givetvis lyckades jag knäcka den lilla tappen som sköter returen av blinkersen! Nu blir det till att leta upp en ny spak och byta igen ; ( Eventuellt har micke på touringklubben en spak till mig för lagom pengar.

15/3

Idag tog jag tag i mig själv och bestämde mig för att åtminstone försöka montera in min spak till färddatorn. Efter ett tag kom jag på att verktygen saknades för att demontera ratten och vänner med garage och verktyg fick agera verktygsutlånare. Väl på plats så började jag skruva ner det gamla och kika hur det såg ut. Det verkade som att spaken jag skulle montera var identisk med den befintliga (utom obc funktionen) och det lovade gott inför bytet.

Sagt och gjort, av med den gamla och dit med den nya spaken, cirka 30 minuters ENKELT jobb gjorde att spaken satt på plats samt att samtliga plastdetaljer mm som fanns i närheten hade fått en omgång rengörning. 

Givetvis ville man testa funktionen och nerverna låg utanpå skinnet!

På med tändningen och tjoff så var det igång, allt fungerade precis som tänkt och lyckan var total! Jag erkänner att jag har tummen mitt i handen men att plocka ner allt och byta spaken gick HELT smärtfritt.

två udda saker noterade jag på vägen hem när jag satt och labbade med funktionerna

1.

Spaken känns som om den är mycket närmare än den gamla, jag har svårt att ha handen bakom spaken utan att dom tar i varandra, något jag inte hade problem med förut. Spaken ser rak ut och jag kikade inte supernoggrant men den verkade inte sned på något vis. Detta är något jag antagligen MÅSTE lösa då det var en smula irriterande.

2.

När jag nollställde färddatorns snitthastighetsfunktion upptäckte jag vid ett flertal (samtliga) tester att hastighetsmätaren visade konstant cirka 4-5 km/h mer än datorn. Någon som vet varför det är så? Jag kör på vanliga 15", har tagit datorn från en E34. Någon slags kalibrering har jag INTE utfört om det skulle behövas.

Jag passade även på att justera den högra torkararmen som slog i botten när man använde dom, jag misstänker att mekanismen är lite sliten men jag noterade även att armens splines var väldigt slitna. Det var ju inte så länge sedan jag bytte vänstersidan så det är kanske lika bra att ta denna sidan oxå för att få en bättre funktion. Nåja efter justering verkade det tillfälligt bättre, vi får väl se hur det kommer att hålla.

9/3

Idag tog jag fatt i några gamla surdegar. Handskfacket har varit väldigt hängigt då en clips i bakkant lossnat och dessutom så har hela handsfacket varit ordentligt snett så att en stor glipa syntes på högersidan. Jag plockade ner det hela efter ett tips om att jag nog behövde rikta pinnen i bakkant som man fäster handskfack och clips i, sagt och gjort fram med släggan och börjande att banka lite lätt, vid lite närmare inspektion så kom jag fram till att istället för att banka på denna så var troligtvis lösningen att justera clipsen i sidled för att på så vis får en rak linje på handskfacket. Efter lite labbande visade sig min teori var helt rätt och likheten med en stolt tupp var slående!" passade även på att rensa ur handsfacket som var belamrat med diverse saker som inte hade där att göra.

Efter byte av batteri så lyckades bälteslåset glida ur sitt fäste mot sätet. Vid mitt besök på returbilen igår hittade jag ett nytt och anledningen var inte att det gamla var trasigt utan att det var OTROLIGT solblekt, det jag hittade var som nytt och nackdelen var att nu ser dom andra tre gamla ut (byter ut dom efter hand) ett par minuters jobb och det nya låset var på plats samt soffan satt som den skulle.

Skruvade loss samtliga mattor och borstade dom rena efter vinterns grus, en dammsugning vore på sin plats men jag får ta det vid tillfälle, jag noterade att ett litet hål hade kommit fram på mattan vid gaspedalen, dom borde fasiken vara förstärkta där på BMW då vi har väldigt tung högerfot ; ) Nåja dom blev kanonfina efter rengöring och lika snabbt skruvades mattorna fast. Man kan tycka det är konstigt att skruva fast mattorna men nog tusan är det värt besväret då dom sitter perfekt på sin plats hur man än behandlar dom.

En kontroll av oljenivån visade att det var dags för ett par deciliters påfyllning och det kommer att ske så fort jag hinner. Noterade även att ett gummi  vid insuget skall bytas ut asap då det fanns tydliga sprickor i det, har fått en känsla av att tomgång och övrigt finlir mår bra av fräscha gummidetaljer UTAN sprickor.

8/3

Idag var jag på min lilla lördagsfavorit returbilen och botaniserade. Beståndet av bimmers var väl så gott och speciellt E34 är rikligt presenterad där. Jag hittade väl inget speciellt men ett icke trasigt lock till spolarvätskan, nytt bälteslås höger bak samt en liten lampa (hade redan en) till ett kommande projekt gällande belysning i fotutrymmet. Noterade att det fanns 4 stycken E32 med skinninredning på plats. Förvisso var inte alla kompletta och någon av dom behöver en hel del putsjobb för att bli fin men med tanke på priset (900:-) för en komplett skinninredning så kan man göra ett ORDENTLIGT klipp med lite tur, jag noterade fatiskt att en av dom var en 750 med elstyrt buffelskinn som om jag inte minns fel kostade typ 50" extra när bilen var ny.

20:- (efter prutning)


3/3

Då problemet med att jag inte hade halvljus på högersidan har fortsatt åkte jag ner till Need for Speed för att höra om han hade en LKM box att sälja (om det var nu lösningen) Visst kunde jag plockat isär den gamle och renoverat upp den en gång till men frågan är hur länge det hade hållt? Det visade sig att Tobbe hade en box från en -93 jag kunde testa med, boxen var betydligt lättare och såg lite annorlunda ut men jag fick lugnande besked om att det var ofarligt att testa med den boxen.

Tjoff i med boxen och voila! så varde ljus..  Jag har en tanke om att den nya boxen kanske håller bättre då det verkar vara lättare komponenter som kanske inte vibrerar sönder lika lätt men det är ju bara min egen teori. Boxen inhandlades med en månads garanti till ett pris som var mindre än 1/3 av nypriset, att jag fick en månads garanti på köpet känns tryggt.

Angående centrallåsets skumma beteende så verkar det som att problemet har upphört efter att jag joxat lite med låset till bakluckan, låset eller rättare sagt knappen var väldigt trög i början och det har troligtvis gjort att låset inte gått igen riktigt och en signal har skickats tillbaka att låsa upp centrallåset.

500:-


 
 Februari 2003


26/2

Efter lite semestrar och sjukdom så har jag äntligen bytt batteri på bettan, har inte kört henne på 6 veckor och det kändes gött att hon startade upp i stort sett direkt efter stilleståndet. Vet inte om det var tillfället eller vad men centrallåset åkte upp ett flertal gånger efter att jag låst det. Får väl försöka lösa det på något vis.

1150:-


8/2

Mitt batteri har varit dåligt iallafall ett års tid och den senaste tiden har jag märkt att det har varit betydligt mindre kräm i det än normalt. För ett par dagar sedan var det stendött och jag beslutade mig för att köpa ett nytt så fort jag hittat det rätta, så länge kör jag med fassan bil som lämpligtvis har parkerat här ett antal veckor. Har börjat kika runt lite grand men bestämde mig nästan direkt för ett original eller motsvarande.

 
 Januari 2003

18/1

Var idag på returbilen och letade fynd, hittade en värme/friskluftspanel men det visade sig vara en 93:a och en av kontakterna på baksidan var modifierad sedan -89
Det slutade med att jag plockade av själva fläktreglaget och bytte mot min som endast gick på 3 av 4 steg så nu kan man få full fräs iallafall.

2/1

Sista besiktnings dagen var den 31/12 och slarvigt nog så fixade jag inte detta i tid. Har faktiskt försökt ett flertal gånger men ett antal olika saker har satt käppar i hjulet.

Nåja igår bestämde jag mig för att besiktiga bilen idag och ställde klockan på 05.45 för att komma långt fram i Drive-in kön. Ett par koppar kaffe och lite tacksamhet till frugan för att hon stoppade i motorvärmaren 1 timme tidigare  (passade utmärkt då det var snöstorm ute) gjorde mig mogen för avfart. Ut och får bort värsta snön från rutorna, startar upp Bettan som spinner mysigt på tomgången. Tycker mig ana att ena framlyktan inte lyser och mycket riktigt så stämmer det, jaha tänkte jag det var ju grattis, jag var 99.99 på att det inte var lampan då detta fenomen uppstod för ett par veckor sedan och löste sig själv efter ett tag. Jag joxade lite med kontakten till lampan och allt verkade sitta som det skulle,  körde ner till macken och kikade lite närmare på det under riktigt ljus. Allting såg bra ut  och jag kunde inte hitta några konstigheter. Plockade ut LKM modulen och försökte blåsa den ren (gomorron) men inte hjälpte det såklart. Körde hem lite smått deppig men bestämde mig i alla fall för att leta upp lite elektronikspray och rengöra LKM stiften samt kontakter till lampan.

Sagt och gjort jag plockade ut LKM modulen igen och delade lådan, såg inga trasiga lödningar och inget annat spännande iheller, pillade lite på stiften och skrapade lite på reläanslutningarnas lödningar, sprutade på ordenligt med elektronikrengörning i både modulen och hållaren samt lampkontakten, tog en kopp java och bad en stilla bön. Tjong i medaljongen nu var det krut i lampan och genast blev man lite happy!

EN USA bibel (skall dit i sommar) samt en termos med kaffe packades in i bilen och färden bar av mot den lokala besiktningsstationen. Väl på plats så var det 5 bilar före mig och det var acceptabelt då klockan faktiskt var över 07.00. Till slut blev det min tur och en butter man mötte upp och bad mig sitta in på passagerarsidan. Under besiktningen försökte jag ett flertal gånger prata lite med han men fick i stort sett inga svar, hmm nåja alla kan vi ha en dålig dag... 

Efter betalning var det dags att köra ut och bromsa och lite sådant, jag fick klart för mig att vi som valde drive in kön var dumma i huvudet och han fattade inte hur folk kunde ställa sig i den kön, nähä tänkte jag var för inte anpassa sig efter folks önskemål istället då detta tydligen passar en stor andel folk. Ett flertal gånger upprepade han sina synpunkter om "vårt" val av besiktning mm. Nåja till slut fick jag min lapp och det fanns inga anmärkningar så jag blev nöjd med resultatet.
Gubben glömde jag lika fort som jag  körde därifrån .

En sak jag noterade var att vi var tvungna att köra ett varv runt huset för att få ner avgasvärdena, jag vet inte vad som var högt men HC hamnade på 97 där 100 är max i alla fall. Är detta något som bör åtgärdas kommer detta att ske.

Ett par andra incidenter under min besiktning var bland annat en annan besiktningsgubbes uttalande till en kund

"jaha brukar du skruva mycket med bilen då?"

"Näe så lite som möjligt"

"ja jag förstår det, det är ju ingen rolig bil" ?????????????????????

Säger man så om andras saker? jag tyckte det var oförskämt och hade det gällt min bil hade jag blivit sårad faktiskt, I vilket fall som helst kunde han hållit sin åsikt för sig själv tyckte jag. I och för sig så var det ingen rolig bil (Mazda 323 modell sent 80 tal) men man säger väl inte så till folk man inte känner!

Nästa udda sak var när jag väntade på min tur, till saken hör att det hade snöat ordentligt i natt och gatorna var fortfarande täckta med snö. Visst vem kan låta bli att leka lite  men man kanske skall välja sina ställen. Helt plötsligt hör jag ett välbekant råmande på högvarv i baknacken, först reagerar jag inte men efter ett tag stiger motorljudet och jag vrider på nacken, i full fart kommer en E30 in på bilprovningens parkering och lägger upp världens bredsladd, in mellan dom parkerade bilarna och ut stiger en gubbe i 50 års åldern och stapplar in till bokningen, när jag sedan kör in min bil så skall han också in i luckan bredvid. Gissa hur gubben kör till sin plats då? jodå även här är det pellen som gäller samt en bredsladd som han snabbt får rätta upp så han kan bromsa för bilen framför.

Vist visst.. kör så bara, men frågan är vad folket på SBP tänkte...

300:-     
 

 December 2002

24/12

Tomten var här idag medn lite julklappar till mig och bilen. Tydligen så har min familj förstått hur tokig man är. Jag fick följande bimmerprylar av min morsa och hennes kille.

1. Bmw original Termos med inbyggd termometer
1. Bmw original Klädhängare för kurvhandtag.
1. Bmw original Necessär modell påkostad.
1. Bmw original Paraply mini med smäcker uppfällningsknapp.

Jag vet inte men kan det bli bättre? Jag är iallafall otroligt nöjd!!


12/12

Konstigt nog så var allt perfekt gällande belysningen idag. Skriver detta lite i efterhand (26/12) och det har fungerat perfekt än så länge.

6/12

Var och köpte en ny framlampa igår och bytte den, tyvärr visade det sig att felet kvarstår. Får kolla över säkringar och i värsta fall demontera LKM boxen och se hur det ser ut där. Passade även på att hämta lite delar till Maries bil

100:-

3/12

Hämtade lite delar till översikten av bakvagnen en del bussningar och nån bult

400:-
 
November 2002

13/11

Idag fick Bettan på vinterskorna!  balansering av dom nyinköpta fälgarna samt en framvagnsinställning gjordes. Påfyllning av spolarvätska, kontroll av glykolhalten samt byta av 2 bak lampor som förvisso lyste men inte lika starkt. Nu skall jag boka in en tid för besiktning så fort som möjligt.

10/11

Idag köpte jag äntligen vinterdäck till bettan, kom över 4 st vinterdäck utan dubb på plåtfälg med fräscha navkapslar (original) för 1500:-! Mönstret räcker 2 säsonger.

På Onsdag har jag tid för balansering, montering samt framvagnsinställning,

 
Oktober 2002

31/10

Bettan fick igår avverka cirka 5-6t varv på Sturup och det är nog ganska säkert sista gången för i år i alla fall.

21/10

Var idag hos min mekaniker och släckte servicelamporna, oilservice lampan hade tänts men det var inte aktuellt då jag bytte den relativt nyligen. Skönt att veta att funktionen fungerar sedan instrumentet reparerades.

16/10

Idag visade det sig att servostyrningen fortfarande knorrar, där är inte mycket och inte ofta men jag hör det oftast vid kraftigare rattutslag när bilen är kall.

15/10

Min servostyrning har knorrat ett tag, i dagarna upptäckte jag att det var lite olja i behållaren. Efter lite forskning blev jag klar över att jag skall ha CHF 7.1 olja, passade på att köpa den på Förenade bil och idag fick jag hjälp att tömma ut den gamla oljan och hälla på ny fräsch grön olja!

Mindre justering av den högra torkararmen som tagit i lite i nederkant vid full hastighet. Blev bättre efter justering.

120:- + baguett-muta till Micke

14/10

Var på förbesiktning hos Förenade bil, endast anmärkning på Däcken som är rätt slut.

5/10

En kabel till motorvärmaren hade glidit ur i sommar och idag kom den på plats.

 
September 2002

24/9

Kopplade in kupévärmaren idag, så nu är vintern på G ; ( Fälgarna åker strax av, skall bara köra Südschleife  den 29:e först.

20/9

Utvändig handtvätt.

13/9

Utvändig handtvätt6/9

Ny glödlampa till vänster halvljus (BMW plus lampa för 66:-) passade även på att montera Osram nya blåa lampor som lyser gult när du blinkar, alltså en lampa till vita blinkers som ser blåaktig ut men ger ett mycket fint gult ljus.

Senare på dagen monterade Micke (jag hjälpte till så gott jag kunde) min främre kränghämmare med pendelstag och allt. Operationen gick smärtfritt och resultat blev LÅNGT över förväntan, en otrolig skillnad i kurvorna får jag säga, ärligt talat blev det 3 rondeller och 8 varv på vägen hem, hade inte klockan varit så mycket hade varvantalet varit betydligt högre!

66:-

4/9

En heldag på Knutstorp med bettan, ett proffs lärde mig bankörning och eftermiddagen var extremt rolig då jag verkligen fick ihop körningen. drygt 20-25 varv hann jag med och bromsarna tog aldrig slut!! summan av denna dag var en glödlampa som gick och at en plåt som skyddar kattarna lossnade lite, en kvart i ett garage löst det med plåten.

3/9

Tyvärr så hann vi inte med att installera främre kränghämmaren idag, en liter olja och lite luft i däcken inför morgondagens besök på Knutstorp får räcka.

85:-

2/9

Har idag i stort sett bara lekt med färddatorn, jag är gravt inne på att sänka förbrukningen hela tiden och snittet ligger just nu på 1.08, har iof. ingen aning om datorn behöver kalibreras men det ser vi nästa gång jag skall tanka.

Med lite tur så får jag hjälp att montera den främre kräng-hämmaren imorgon, det hade passat utmärkt för på Onsdag är det körning på Knutstorp och jag skall köra!

1/9

Dammsugit båda bilarna idag, plockat ner stereo, färddator, hela mittkonsollen och värme/fläktpaketet av ett par olika anledningar, dels vill jag byta ut ramen till stora datorn och sen sno ström från en kabel till kabel 17 i OBC härvan, en annan anledning är att jag skall byta ut kontrollpanelen till värmen och fläkt för att se om det är lösningen på problemet med att jag har full värme på vänstersidan. Att fläkten har funkat sisådär på högsta hastigheten hoppas jag är en bonus om jag byter.

Har även bytit knappen till bakrutevärmen då den fungerade men var lite skum.

Värmeproblemet tror jag inte jag löser idag då jag saknar en enhet att byta med men datorn skall jag förhoppningsvis kunna testa senare idag (en polare hjälper mig med all el)

Har även rensat ur basen och massor med annat skräp ur bakluckan inför bankörning på måndag och onsdag (ev. så bara kikar jag på måndagen)

Skall försöka hinna med att tvätta bilen lite senare idag.

Senare på dagen hann jag med att få hjälp med att sno ström till datorn, efter det testade jag datorn och den fungerade! samtliga lampor var trasiga så dom passade jag såklart på att byta. Tvättade även bilen på kvällen.

 
Augusti 2002

30/8

Fick mina saker idag från Förenade bil, kränghämmare bak, pendelstag (4 st.) lite skruvar och en dörrnäsa!

2100:-

28/8

Passade på att fetta in och polera upp passagerarstolen och dörrsidan på samma sida. Nu är det bara förarstolen kvar så har jag gått över hela inredningen. Inga delar idag iheller till Bettan.

27/8

Hade hoppats på att få mina sista delar till projekt "byta krängningshämmare fram och bak" men ett par bussningar som fastnat nånstans på vägen gjorde att jag fick vänta ett litet tag till. Min önskan är att få på detta innan den 4:e september men jag gissar på att det blir svårt.

En lampa till min "lilla färddatorn" har gett upp och ett byte skall göras så fort jag har lite tid över.

24/8

Började dagen med att besöka returbilen, hittade 2 av 3 återstående plastbitar som jag behövde efter byte av inredning, hittade även originalhögtalarna till dörrarna uppe vid backspeglarna, då jag testade på bilen och det såg ut som dom inte passade så hoppade jag över som, skall försöka ta reda på om dom passar och isåfall leta upp dom igen. Lite senare på dagen så monterade jag plastbitarna på plats och så även bälteshållaren på vänstra sidan. Efter detta tvättade jag bilen och svabbade av den lite snabbt på insidan, jag passade även på att smörja in baksätet med sadelfett, framstolarna får jag ta så fort jag hinner.

10:-

17/8

Idag monterade jag ratten efter rengörning och infettning, av någon anledning så ser ratten absolut inte bättre ut utan ordentligt mycket sämre, så detta var inget att rek. på ratten men däremot på läderklädseln... Jag får väl klä om ratten vid tillfälle. En positiv nyhet är ju att ratten känns ren och kom på helt rakt vilket är ganska trevligt bara det.

16/8

Var och hämtade mina grejor på Förenade bil idag, alltid skoj med lite gott och blandat att montera på bilen. en ny ficklampa med M loggan till huvudnyckeln kom på plats, 2 saker var fel och skall bytas så fort  jag hinner. På kvällen demonterade jag ratten då den varit lite sned ganska länge, har dessutom tvättat den med sadeltvål och sedan smörjt in den med sadelfett, skall strax ner och polera bort överflödet så får vi se om detta funkar. Jag hoppas den blir lite finare än förut då den har tappat lystern det senaste halvåret.

15/8

Har idag fixat så att mitt larm fungerar igen, renoverade brickorna i Tygelsjö hos Hellmertz elektronik, dom tillverkar CarSafe och Combiguard,  nytt skall, ny knapp, nya batterier,höjning av klockfrekvensen, omkodning detta gjordes på 3 nycklar (2 till mig och en till polaren) och priset var 350:- (moms tillkommer.) När jag kom hem och skulle testa fungerade det inte alls ; ( efter lite läsning i manualen och en omkodning av mottagaren i bilen verkar det fungera kanon.

Fick även besked idag att samtliga saker jag beställde på Förenade bil hade kommit. Summan jag skall betala imellan var 180:-

235:- + 180:-

14/8

Nästa fälg vaxades och det blev kanonfint.

13/6

Påbörjade riktigt vaxning med hårdvax av fälgarna, dels för att få bort asfaltsrester samt för att få lite skyddande yta och inte minst lite härlig glans! Orkade bara ta ett hjul då det tog lång tid.

12/8

Tvättade och vaxade hela bilen idag, visst blev det fint men störtregn på kvällen såklart....

8/8

Var idag på Förenade bil och lämnade tillbaka lite grejor jag köpte fel för ett tag sedan. Passade även på att beställa följande saker samtidigt.

Krängningshämmare fram från E34 M5 3.6 samt bussningar till dito. Centrallås vänster fram, M nyckelhållare med lampa, dörrnäsa höger fram samt nåt litet till som jag glömt. Kränghämmare bak till 3.6 har jag hittat begagnad med pendelstag och bussningar för 500:-

500:- + retur från bromdelsköp 1500:-
 
 Juni 2002


30/6

Här har det inte skrivits så mycket på sistone och det beror helt enkelt på att det inte hänt så mycket. Jag har massor med saker jag skulle vilja fixa på bilen men tyvärr saknas en viktig ingrediens som heter pengar. Bilen mår bra och det som kommer att fixas nästa gång är troligtvis bussningarna som håller diffklumpen, dörrlåset på förarsidan (inte trasigt men slitet) samt försöka plocka av värmereglaget och se om den kan vara orsaken till att värmen inte går att stänga av.

 
 April 2002


30/4

Idag var jag lite deppig och inte blev det bättre när jag kom ut till bilen efter jobbet, en stor pöl med vatten i höjd med värmeventilerna gjorde mig (kall)svettig. Det visade sig vara så enkelt som en slangklämma som satt löst, en minuts jobb så var det fixat Phuuu...

29/4

Idag bytte jag värmeventilerna, jag lyckade faktiskt göra allt själv och det var jag lycklig över! Tyvärr så avslutades det hela med en test för att se om värmen slutade att komma när jag inte ville, men nähä den ville minsann fortfarande bråka ; ) kändes lite tråkigt med tanke på att den kostade en slant.

23/4

Vibrationerna efter fälgbytet är kvar men är betydligt mindre i låga farter, i högre farter 120-140 så är det värre än förut. Förklaringen är troligtvis att meken plockat av dom 3 centreringsringarna som fanns och nu är det inga alls på plats!! Nya ringar kommer ASAP!22/4

Bilen inlämnad på service, bytte  vätskor i växellåda och bakaxel, bytte ett rostigt längsgående bromsrör. Monterade dit ett fjäderbenstag. demonterade bromsar och smörjde upp dom. felsökning vibration i bakhjul, i övrigt servicepunkter enligt serviceschema.


15/4

Hämtade min nya torkararm och lite clips till kommande byte av dörrsidor bak. Äntligen kan man torka även på förarsidan!

600:-


11/4

Har inhandlat följande från Förenade bil:
Bromsbelägg fram och bak samt monteringssatser och slitagevarnare, bränslefilter samt handbromsbackar.
1750:-

 

6/4

Tvättning och rensning av fälgar, testade lite nya produkter från Hagmans, deras  fälgrens var precis lika bra som det jag brukar använda och deras däckslyster var verkligen effektiv

1/4

Slipade bort ett otroligt fult märke som satt på mitt nya fjäderbenstag vid köpet. Dremel in my heart!! montering av härligheten börjar närma sig.

 
 Mars 2002


21/3

Idag fick bettan en dammsugning och en tvätt av utsidan. I vanlig ordning sken hon upp och gick som en dröm hela dagen.

18/3

dag var jag på Förenade bil och shoppade inför bytet av förardörrens dörrsida. Det blev en plastbit för hela 4:- så nu blir det till att dra åt svångremmen ett tag ; ) Dörrsidan byttes ut och nu har jag 2 fräscha dörrsidor på plats. Så fort vi hinner, har lust, tid och ork så monteras elhissar och därefter dörrsidor där bak.

Jag plockade även av vänstra torkararmen i väntan på att ekonomin skall tillåta inköp av ny arm, mycket riktigt så var splinesen i armen helt slut så det är bara att byta ut den (390:-)

17/3

Påbörjade byte av dörrsidor tillsammans med snäll vän med tummen mer mot sidan så att säga. Från början hade vi bestämt oss för att endast montera nya dörrsidor fram då dom där bak skulle få elhissar innan vi bytte själva dörrsidorna. Det slutade med att jag fick den ena dörrsidan monterad då det saknades en plastbit på den ena dörren och vi hade inte fått ihop det snyggt utan den lilla biten. Ett mektips och foto kommer så snart vi är färdiga med jobbet. Det roliga är att dessa dörrsidor är skinnklädda till stor del och i betydligt bättre skick än dom som satt på från början.

16/3

Idag har jag monterat mina sommarfälgar! det blev givetvis helt underbart, frugan tog över min 15" som nu pryder hennes E28.

 
 Februari 2002

11/2

Min vänstra torkararm har lossnat för 4:e gången, felet är att splinsen är slitna och nu kommer jag att leta upp en nu, på Förenade bil kostade den 390:- och fanns hemma! Det lutar åt att jag köper en ny då jag inte så här direkt har sett någon begagnad på mina "säkra" ställen.

En rolig nyhet för dagen är en länk på Aftonbladets motorsidor, det gör ju en glad och visar att sidorna uppskattas,

10/2

Dammsugning, tvättat fönster samt tvättat bilen utvändigt, hittade ny rost på höger framskärm ( Åtgärdas lite längre fram.)

2/2

Var på returbilen och lyckades göre ett par fynd! Stora färddatorn, spaken och hela ramen till den stora datorn samt ett par kromade avgasrör (ände) Här kan du se dagens klipp! Snabbt hem och testade datorn som tyvärr inte fungerar i min bil trots att den är förberedd. Antingen är datorn trasig eller så är det nåt på min bil som inte fungerar med den datorn ; ( Nåja jag fick på ändrören iallafall och det blev väl hyfsat inte mer. Här kan du se hur det såg ut före och efter

150:-

 
 Januari 2002

31/1

Min vänstra torkare har lossnat 4 gånger nu på kort tid. Lessnade till slut och kikade över det hela, av med bladet från axeln och det visade sig att det satt fullt med aluminiumrester i splinsen. Efter grundlig rengörning av båda delar så monterade jag ihop det hela och vips så funkar det. Jag hoppas problemet är löst och att de tar lång tid innan det händer igen.

29/1

Var hos Tobbe på Need for speed och införskaffade ett fjäderbenstag! Passade även på att införskaffa en shortshifter för montering lite längre fram.

1148:- + 498:- Obs ej ordinarie pris.

 

28/1

Torkaren på vänster sida lossnade för 3:e gången på kort tid. Skall plocka isär bladet imorgon och rensa splinsen från aluminiumrester då det troligtvis är problemet.

27/1

Monterade mitt nya handsfack i svart kulör, trots min fipplighet lyckades jag få det på plats till slut. Passade även på att rensa ut ett ton med skräp som låg i det gamla handskfacket.

22/1

Har idag varit på Returbilen och letat vidare efter sista plastbitarna till inredningen (det visade sig vara 3 kvar istället för en) Hittade inte dom men däremot en automatiskt avbländbar innerbackspegel för 50:- Med lite tur går det att denna att fungera.

Har även monterat in skinnklädseln i bilen, allt gick bra att montera etter att Tobbe på Need For Speed var vänlig nog att låna mig ett specialverktyg TACK!! Dörrsidorna tar vi lite längre fram. Funktionen med vajer som höjer och sänker bältesinfästningen fungerade inte förut men det gör den nu! Original förbandslåda som ingick med inredningen är även den på plats.

Passade även på att plocka av boxarna under baksätet för att se om dom var förberedda för elhissar bak och det visade sig att dom var fullt utrustade för att klara av sitt kommande uppdrag.

50:-
 

21/1

Har monterat en hållare till parkeringsbiljetter och börjat leta efter om det finns fördragen kabel till yttertempmätaren, har även varit på returbilen och införskaffat ett svart handsfack och samtliga utom en liten plastbit till min nya inredning.

155:-

 

20/1

Idag har jag gjort något jag skulle gjort för flera månader sedan, jag har tvättat av mina sommarfälgar och burit ner dom i källaren. Rätt så hemtrevligt att få bort dom från köket ; )

19/1

Idag har det varit storstädning både utvändigt och invändigt. Vi började med att tvätta bilen och sedan polera den med maskin, därefter vaxade vi den och polerade igen. har även  gått över alla lister och grillen med vinylfinish, putsat rutorna, vaxat fälgarna och lite annat. Jag plockade även av hela baksoffan i förberedande syfte inför inredningsbytet som närmar sig med stormsteg, en dammsugning av bilen gjorde susen och slutresultatet blev riktigt bra. Givetvis regnade det på hemvägen men jag var lika lycklig för det!

18/1

Har idag fått motor och kupévärmare monterad. Installationen blev helt enligt mina önskemål och infällningen till höger om främre nummerplåten blev jättesnygg och diskret.

Bilprovningen påpekade  men godkände mina blinkers fram trots att han tyckte lamporna blinkade för vitt (det  gula försvinner tydligen med tiden)  Passade även på att få dom utbytta.

1850:-

12/1

Har idag tillsammans med kompis bytt samtliga glödlampor i instrumentpaketet, dessutom har vi monterat dit ett M märke a´la M5 mellan mätarna, det blev kanon alltihopa, har fått en ny lampa i instrumenteringen att glädjas åt (bältesvarnaren)

11/1

Tvättat bilen med min julklapp, en högtryckstvätt, passade även på att besöka returbilen och införskaffa ett helljusglas till frugans bil samt lite plastdetaljer i rätt nyans till bältesinfästningar inför byte till svart läderinredning.

100:-

10/1

Införskaffade nya glödlampor tillinstrumenteringen samt ett M märke att fästa i instrumentpaketet.

260:-

9/1

Har idag fåt hardyskivan utbytt i jakten på felet som orsakar ryckig körkänsla samt dunkade ljud vid acceleration, det första felet avhjälptes till viss del men det andra är fortfarande kvar.... Nu snackar dom om bakaxeln ; ( 

700:-+500:-

6/1

Har idag tvättat av och fettat in samt polerat upp mina dörrsidor av skinn som följde med skinninredningen, nu skall det bara bli lite varmare så att man kan montera in grejorna. Har även provat att montera tillbaka en plingmodul som sitter ovanför fötterna, den plingade konstant innan, nu efter reparationen av instrumenteringen så fungerar den som tänkt, ett kort pling om temperaturen understiger 3 grader och om du vill, 3 korta pling innan varje heltimme.

5/1

Idag har jag och Magnus reparerat instrumenteringen, lödat om ett par konningar och lite sådant resultatet verkar strålande, ett mektips har påbörjats och slutförs i dagarna.

100:-

4/1

Bokat tid för montering av motor och Coupé värmare till den 18/1
 December 2001

21/12

Klar med stolarna.

20/12

Tvättat sista stolen skall bara fetta och polera den så är jag klar.

19/12

Besiktade bilen idag och den gick rakt igenom. En antydan till rost på bromsrören till baken men ingen anmärkning. Tvättade,fettade.polerade förarstolen färdig. Bara passagerarstolen kvar.

260:-

18/12

Bokade tid för besiktning imorgon förmiddag. Har fortsatt med uppfräschning av läderinredningen, tvättade, fettade, putsade hela ryggen i baksätet. Bara stolarna kvar, dörrsidorna blir ett lite senare projekt.

17/12

Har påbörja rengörning och infettning av skinnet, har idag avverkar tvätt och infettning av nackstöden bak, nederdelen av soffan bak och mittarmstödet. skillnaden i doft och utseende är brutal. Jag kan rek. att köra till din lokala hästtillbehörsfirma och köpa dina medel, priserna är annorlunda och kvaliteten hög! Jag köpte  ett sadeltvål för ca. 35:- samt en  kräm från Stubben som kostade 89:- so far so good... Har idag även införskaffat komponenterna vi behöver för att göra vid min instrumentering. total kostnad 100:-

224:-

 

8/12

Har idag införskaffat en svart sportläderinredning med svarta dörrsidor som skall monteras efter genomgång och rengörning.

4000:- + 700:- bensin.

 
 November 2001

25/11

Har idag svarvat bakre bromskivorna samt smörjt upp ok och tillhörande detaljer, skivorna var ganska rostiga och ett ok kärvade, förhoppningsvis kommer bromsarna att vara effektivare i framtiden. Passade även på att göra en grundlig rengörning av utsidan med avfettning och högtryck mm mm.

19/11

Har idag tillsammans med kunnig vän demonterat min LKM modul för genomgång av lödpunkter, ett par defekta lödningar fann vi och nu hoppas jag problemet är borta. Ett mektips kommer på denna åtgärd.

8/11

Lämnade bilen i morse till Need For Speed. Beställde en oljeservice samt byte av stift och kylarvätska. Några småsaker som fix av torkaren och gnisslande gaspedal samt luftfilter som hängde lite, gjordes i ett nafs. Resultatet blev en lycklig bimmer samt en ägare som kunde sova gott på natten ett tag till....

1122:-

 

3/11

Vänstra torkaren slutade fungera idag, till 99% säkerhet bara en skruv som skall spänna så den inte snurrar på splinsen. Åtgärdas imorrn.

 
 Oktober 2001

31/10

Fick tillbaka bilen idag!! lackjobbet blev bra, bara någon liten detalj att diskutera med  lackeraren. skönt och ha bettan hemma igen. Handbromsen är oxå justerad och tar nu som den skall.

0:-

23/10

Har idag lämnat in bilen för lackering efter parkeringskada, jag bad dom samtidigt att justera handbromsen då den börjar ta högt och besiktningen kommer strax.

0:-

22/10

Idag var det dags för "vinterdäcken" nåja Original fälgarna iallafall, det där med vinterdäck måste fixas. Imorgon skall bilen iväg på lackering efter parkerings skada (lack)

200:-

21/!0

Monterade mina nya Bmw original baklampor med vita blinkers, har varit tveksam till denna sak men nu när dom sitter på så är jag helt säker på att jag gjorde det rätta för det blev riktigt riktigt snyggt faktiskt.

1250:-

18/10

Dammsugning och invändig tvätt av rutor och inredning.

12/10

Någon lustig typ lyckade dra hela högersidan på bilen och  nu måste den lackeras på höger framdörr/bakdörr,bakskärm,kofångare. Som tur var så undkom jag plåtskador.

 
 September 2001

29/9

Har tvättat bilen idag, nu tar det nog inte lång tid innan vinterfälgarna åker på, har börjat bli ordentligt kallt och jag tror inte min alufälgar mår bra av allt salt vi har på vägarna härnere.

23/9

Monterat en diskret hållare till min 86 grams mobiltelefon., limmat mina dörrsidor som lossnat lite grand. Lött om vissa lödpunkter i min fjärrkontroll till larmet då det bråkade lite, har än så länge fungerat bra. Tagit bort en rejäl oljefläck på baksätet, går numera inte att spåra tacka wurth för deras fantastiska smörjor.

135:-

15/9

Fick lagat det lilla stenskottet av Mr Cap helt gratis, resultatet blev strålande och priset var fantastiskt!

0:-

 
 Augusti 2001

25/8

Otroligt nog fick jag ett stenskott i rutan idag!!! mitt i rutan.

24/8

Bokade tid för service av Bettan, antingen olja eller mellaninspektionen, tog en tid i November (snacka om förbehåll) Har även passat på att boka tid för besiktning ett par dagar efter servicen i November

24/8

Hämtade bilen idag, kopplingen var som en dröm!! lite annat byttes i samma veva. Ny framruta kändes klockrent! Nu ser man bra ut.....  Snyft snyft så missade någon min önskan om tonad överdel på rutan ;( Nåja den klarar jag mig utan. Allting sköttes bra och priset var mycket konkurrenskraftigt.

5600:-

22/8

Har idag lämnat in bilen till Förenade bil.

19/8

Framrutan har haft ett 10 cm långt stenskott under ett par månader, det sprack upp i dag och blev nu ca. 50 cm långt,skall försöka få rutan bytt på samma gång som kopplingen. Annars går bilen bra. Fick idag kontakt med en person som lovat hjälpa mig med att byta diverse konningar samt löda om vad som behövs i min instrumentering för att den skall fungera optimalt.

13/8

Kopplingen har dömts ut av Bmw och skall nu bytas, jag hoppas detta gör "bonanzaeffekten" lite mindre. Iallafall så är det byte den 21/8 passar även på att byta svänghjulslager. I övrigt går bilen bra, jag hade lovat Bettan en ny skinnklädsel nu i augusti men en Mc kom ivägen så nu får det vänta ett tag.

 
 Juli 2001

1/7

Fått bytt ut lite lister runt om bilen så att dom matchar bilen efter rostlagningen. passade på att byta det andra torkarbladet också.

500:-

 
 Juni 2001

11/6

Första tvätten efter rostlagningen, blev fin som tusan.

9/6

Var på Returbilen och hittade av en slump en lika ful (brun) inredning som min egen men med armstöd. Det ena var lite slitet men annars ok. 100:- för båda var väl ok. Var och införskaffade ett högtalargaller till min subwoofer i bakluckan. Totalt 250:- inkl. ett par strömbrytare.

250:-

7/6

Var på Förenade bil och hämtade lite saker, ett par lister som var i dåligt skick behövdes bytas efter rostlagningen, passar på att byta lite fler när man ändå är igång. Ett nytt torkarblad på högersidan kostade jag på mig oxå.

345:-

1/6

Äntligen fått tillbaka min bil från rostlagningen. Jobbet i sig såg mycket bra ut, ett par småmissar som en list som hängde på sniskan (den var kass) modellbeteckningen hade dom inte fäst, samt att handtaget på förarsidan var losstaget och ej fastskruvat. När detta är fixat så kommer det att bli kanon. blev verkligen ett lyft. Passade på att byta ut en mindre inredningsdetalj mot svart istället för brunt. bytade glödlampor till BMW:s speciella +lampor som jag själv kikat på live och blivit impad över hur starkt dom lyste. Bytte på samma gång etiketten över säkringarna till en på Engelska istället för tyska, kanske lite mesigt men lättare att förstå iallafall. Problemet med full värme på min sida hur jag än gör kommer jag troligtvis att prova att lösa själv. Jag hoppas det är en värmeventil som hakat upp sig och då behöver den bara ses över. Rekade lite under huven och är nu på det klara med var dom sitter. finns en görbra beskrivning på felet hos min favoritsajt www.bmwpower.nu  total kostnad för detta 300:-+ tjänster och gentjänster. Bilder före/efter reparation kommer strax, skall bara få vädergudarna att skicka hit lite bättre väder.

0:-

 
 Maj 2001

29/5

Bilen fortfarande på rostlagning/lackering börjar kännas tråkigt att köra lånebil med 70 hk ; ) Var på förenade bil i Fosie och hämtade en lång list till bakre kofångaren och ett par glödlampor.

400:-

17/5

Bilen fortfarande på rostlagning, var och hämtade lite av dom beställda delarna eller rätta sagt listerna till bakdörrarna.

 270:-

14/5

Var på Förenade bil och beställde lite småsaker såsom deras Plus glödlampor fram, lister i nederkant till bakdörrarna, stötfångardekorlist mittre bak.

13/5

Nu är bilen iväglämnad för rostlagning och efteråt lackering. det fanns ganska mycket rost på bilen så vi får se hur omfattande lackeringen blir. Får antagligen vara av med bilen en vecka och har blivit "uppgraderad" till en Mitsubishi modell liten under tiden

11/5

Fick tag på nya hjulbultar av min otroligt snälle mekaniker på www.nfs.nu och ville absolut få dom bytta då dom gamla var ordentligt rostiga och fula. tack till svåger med hjälpen då mitt knä strejkade! 

0:-

6/5

Tvättade bilen och passade på att byta ut min mattsats mot en originalsats som passade helt perfekt., den gamla satsen vandrar vidare till en Peugoet 405.  Trevligt att det var lättare att göra rent dom nya fälgarna vid tvätt.Fäste upp en kåpa under ratten som varit borttagen under ett par månader pga. installation av farthållaren. Monterade även BMW låsbultar som förhoppningsvis hjälper till att hålla bovarna borta.

225:-

2/5 

Har idag slagit till på ett par begagnade fälgar och däck modell Rondell 58 med dunlopdäck hos min favoritmekk. Blev precis sådär snyggt som jag misstänkte! kika vidare här. Skulle behöva  nya hjulbultar då dom gamla är rostiga.

6000:-

1/5

Trots att det är röd dag ställde min mekaniker upp att meka idag (tack) Vi fick äntligen till farthållaren och det var ju trevligt, passade även på att byta ett torkarblad och en glödlampa. Passade även på att besiktiga mina troligtvis kommande fälgar dom var lite reparerade men såg bra ut i förhållande till priset.

300:-

 
 April 2001

28/4

Har igår bokat tid för rostlagning av bilen. den 14/5 så är det dags. Hoppas det blir bra  men rostlagning och lack är aldrig det samma som en icke lagad.

23/4

Snabb avsköljning innan träffen på Förenade bil. 20:- inköp av lister till framdörrar i underkant. samt lite plastploppar och en säkringsdekal.

311:-

11/4

Har verkligen slarvat med bettan i flera veckor.... ; (  dammsugning,tvätt av insidan och putsning av rutor borde ge mig lite credits.

 
 Mars 2001

29/3

var på returbilen och snokade runt lite, hittade en inredningsdetalj i svart samt en del till min backspegel och en spak för ev. kommande BC(stora färddatorn)

100:-

12/3

Har fått ny tuta till larmet monterad då den gamla knappt hördes, nu låter det ordentligt!

140:-

9/3

Har lagat och limmat mina dörrsidor då vinyl och allt släppt, har sett för djä...t ut under ganska lång tid men nu är det fixat, gjorde enligt tipsen här på sidan och det funkade bra, givetvis gjorde jag ett par misstag men i det stora hela är jag nöjd med jobbet.

40:-

5/3

Var på returbilen och hittade lite småprylar, ett par skruvar och lite sånt till motorutrymmer samt lite plastdetaljer i svart nyans till Coupén, kostnad totalt

 80:-

 
 Februari 2001

27/2

Tvättat bettan idag, hon tyckte verkligen om det och sken upp som sällan förr!

24/2

Har idag fått framvagnen ställd på Däckshopen för 476:- värt varenda öre då dom gjorde ett gott jobb och var trevliga som vanligt, en utskrift efter utfört jobb med samtliga värden före och efter gör en lite extra happy! Bilen börjar nu att likna något, nu är det bara Rosten,fälgar,avgas,skinnklädsel,vita baklampor,fixa yttertempen och 10.000 andra saker ; )

476:-

23/2

Bilen har nu gått ett tag sedan bussningarna byttes och jag måste säga att den verkligen har blivit som ny,som sagt tråkigt att det inte blev bra första gången då det kostat mig några lappar i felsökning, 

14/2

Fick mina bakvagnsbussningar utbytta på "godwill" (600 kronor) då dom byttes för 1000 mil sedan, bilen blev aldrig klockren förra gången men nu kändes det bra, vill ha någon dag på mig att bli säker men det verkar lovande, inga konstiga missljud från alla håll som där var förut.

600:-

7/2

Har i utbyte mot diverse tjänster fått följande åtgärdat på min bil

Byte av blinkers fram till vita

Byte av dämpare till bakluckan (skönt slippa få luckan i skallen)

Byte till bättre men beg. dämpare till motorhuven (skönt slippa få huven i skallen)

450:-

 
 Januari 2001

26/1

Bokade tid för framvagnsinställning på Däckshopen i Malmö då dom har modern utrustning för hjul/framvagnsinställning, En lustig sak var att i stort sett innan killen hade hissat upp bilen sade han att bakvagnsbussningarna var kassa och att han inte tyckte det var lönt att göra något på bilen innan det var fixat (snyggt jobbat Däckshopen!) Så någon framvagnsinställning blev det inte, fick nöja mig med att

1. Tvätta bilen

2. Tvätta bort mina rödfärg från baklamporna (besiktningen sa ajabaja)

3. Montera en ny knapp till värmen på passagerarstolen SOM LYSER!

4. Åka på bilbesiktningen och få dom vidgjorda anmärkningarna godkända.

25/1

Efter lite strul blev bilen ok, en extra bussning i framvagnen visade sig vara kass och fick bytas, dessutom fick jag påmonterat ett styrstag av felaktig  moddeschang så när jag skulle köra iväg kändes bilen hemsk att köra och jag vände på en femöring, allt ordnades sig, det visade sig att styrstaget var 6-7 mm för kort och då blev allt så här tokigt tydligen, utbyte mot original löste dom problemen. En lustig sak var att jag fick visat för mig att bakvagnsbussningarna var slut!!! Helt otroligt då dom byttes på BMW för nästan exakt 1000 mil sedan!! Ett samtal ner till dom resulterade i att jag troligtvis får dom utbytta på goodwill då det gått över ett år sedan jag fick dom bytta. Bilen känns nu hyfsad men då det nu finns ett skriande behov av en framvagnsinställning är det svårt att vara hundra på att den är ok. 

Följande fick jag åtgärdat

Spindelled vä fram, bussning till styrstag, mittre styrstag, byte bromsrör höger bak, justering av dimljus vä. fram. Uppfästning av hasplåt som släppt i ena sidan. Total kostnad 2800:- inkl.

24/1

Dags att åka till mekken för åtgärd av anmärkningarna samt byte av mittre styrstag,

17/1

Besiktigade bilen och fick ett par anmärkningar, dels på min röda baklampor som jag ej hunnit byta samt ett bromsrör och en del i framvagnen. allt kommer att fixas den 24/1 då jag bokat tid för byte av en gammal knirrande mittre styrled.

16/1

Var på returbilen och kikade, hittade bara en knapp till stolsvärmen på passagerarstolen, får se om denna lyser då den som sitter på plats inte gör det.

5/1

Montering av den nya gasvajern, det visade sig att den gamla var sliten i båda ändar och det var VERKLIGEN dags att byta, slut på både ett gnällande ljud vid gasning samt att den har blivit mjuk o go precis som den skall vara!! Farthållaren väntar fortfarande på att en del skall hittas till den.

4/1

Gasvajer beställd a´256:-

3/1

Äntligen har vi påbörjat montering av farthållaren, spak och mekanik på plats, det som saknas är en box och ett eller två relä. på vägen hem efter montering hängde sig min gas i 160 km/h!! Mmm jätteskoj NOT. det slutade okej men tomgången låg nu på 4000 rpm och det fick jag leva med ett tag. Passade även på att sätta på ett rör till mitt nya luftfilter så den får sval luft precis bakom högerljuset samt fixerade hela kittet. Slet även av tutan till larmet som den förre ägaren måste ha fått gratis då den  var ordentligt klumpig och inte lät speciellt mycket. Ny skall införskaffas.

 December 2000

19/12

Äntligen klar med monteringen av den nya mittkonsollen, blev så bra så jag var tvungen att tvätta bilen! Hittade en rejäl spricka i vindrutan så nu har man all anledning att byta till en ny fräsch med toning i ovankant! Än en gång tack till svåger Christer!

18/12

Påbörjade demontering av den gamla samt montering av den nya mittkonsollen saknades lite hål för bla. ljudbalans i den nya så borrmaskin och bågfil fick slita hårt, pga. av brist i tid avslutas detta imorgon, lampa till askfatet samt tändaren i baksätet utbytt så det lyser lika bra när man ändå har allting loss, passade dessutom på att dammsuga och fästa upp vajrarna till fläktreglagen, vad mycket enklare allt är när man monterat bort grejorna! Tack till svåger Christer för all hjälp!

9/12

Var på Returbilen och köpte en mittkonsoll i den lite trevligare kulören svart 100:- fattigare blev jag men den var i mkt. gott skick så det var den värd.

6/12

Var deppig idag då frugans vespa blev stulen, efter all pappersexercis kände jag starkt för att trösthandla något, begav mig till Returbilen för att hitta något godis, hittade en original heckrollo med allt därtill, nya dragreglade till ventilationen, ny platta under växeldamasken i den något snyggare färgen svart, en liten förvaringslåda integrerad i ett sidoskydd i bakluckan. Alltihopa för 140:- !!

Åkte hem och monterade prylarna till ventilationen som nu lyser så grannt! bara lite mekk kvar med vajersystemet till reglagen. Tvättade av och monterade "bottenplattan" under växelspaken ser mkt. trevligare ut med svart än min hemska bruna originalfärg.

2/12

Har kollat upp och det är inte lampan som är kass utan något glapp i hela paketet! skall kolla efter en annan på returbilen.

Allmänt lugnt nu med bilen, börjar bli lågsäsong och inte riktigt lika ball att pula med bilen.

 
 November 2000

20/11

I morse fick jag stora chocken vid uppstart! Efter 4 timmars mekande för att byta en glödlampa har nu en annan lampa i samma del packat ihop! detta är precis sånt man blir gråhårig av.

19/11

Fixade lampan i fläktreglagen så att den lyser, ett himla jobb, tog 2 killar 3-4 timmar !! men nu lyser den. kostade 8 kronor och lite blod, svett och tårar.

14/11

Monterade J&R Open air luftfilter tyckte det var synd om bilen hade svårt att andas! Ett lite maffigare ljud vid gaspådrag kom som en extrabonus. Beslöt mig för att få en farthållare monterad vid tillfälle. 1000:- låter väl rimligt?

20/9-5/11

Har varit på semester så det har inte hänt jättemycket.

Fått på en ny ratt av modell BMW M ratt med ordentligt grepp.

Under semestern i Tyskland förvärrades ett glapp i drivlinan som vi trodde var ett defekt stödlager, när mekken plockade ner blås och kardan visade det sig att mitt stödlager var perfekt, ett relativt stort glapp i sista biten (den som går in i bakaxeln)  samt att ett knutkors hade släppt allt fett gjorde att vi beslöt oss för att fixa en ny kardan, Beställde en som enligt skroten var "jättefin"  kostade 1400:- med kasst stödlager samt lite lite glapp i bakre biten samt ett dammskydd som var tvunget att byta ut. Lyckades iaf. ringa upp och få 400:- i avdrag på den.

"Ny" kardan samt nytt stödlager gjorde en hel del då glappet är mindre men finns där fortfarande samt ett resonansljud vid acceleration och belastning av bilen

Lite synd när man lagt ner en massa pengar och så blir det inte hundra. Inget ont om mekken som slet sitt hår ett flertal gånger och inte i heller var riktigt nöjd med resultatet.

Vita blinkers på sidorna fram har jag monterat och skall byta ut framblinkers också så fort jag pallar.

Backljuset har varit ur funktion ett tag och det är åtgärdat.

Efter högfartstrippen i Tyskland lyckade min växelspaksknopp lossna och en sexkantnyckel och en minuts jobb har gjort slut på det.

Monterade en Backspegel med automatisk avbländning rent fysiskt, men själva kabeldragningen återstår, kanske någon som vet hur??

 

 September 2000

19/9 

Tobbe har idag bilen för rep. Nya dämpare, fjädrar (35mm kortare fram) ett nytt krängningshämmarstag, ny länkarm vä. sida samt nya bussningar till framvagnen på höger sida. Vänsterdämparen som byttes ut var den sämsta jag sett på länge ingen som helst dämpning kvar!! Tyvärr så gick det ej att lösa 2 av min problem i går men det kommer asap. Stödlagret  blev ett problem! bultarna till blåset uppe vid grenröret var i extremt dåligt skick och både det ena och det andra trixet hjälpte inte, kändes tydligen som pinnbultarna höll på att gå av och det var inte så skoj. Ett knirrande i framvagnen skulle letas upp längre fram med hjälp av stetoskop, troligtvis en styrled eller något hex med styrsnäckan.

Framåt kvällen var det dags att köra hem och givetvis skulle bilen testas ; ) Känslan var total! extremt mycket stabilare, inget flex i sidled, mkt. bättre respons i styrningen samt en njutning att köra över brunnslock. Det blev genast MYCKET roligare att köra bilen. Det enda som man kan lägga åt minushållet var isf. att bilen blev lite stötigare med dom kortare fjädrarna men vad begär man? svårt att både äta och behålla kakan eller??

18/9 

Fixade idag till mina läslampor i baksätet, hade jag inte haft tummen mitt i handen hade det varit gjort på en kvart. Dammsög bilen samt byte en säkring och en bromsljuslampa. Har varit på jakt efter gula lampor med den "gamla" fattningen men ej lyckats.

15/9

Var på Returbilen och kikade, hittade läslampor till baksätet samt nya dämpare till motorhuven. total kostnad 140:- 

Åkte sedan till Mekonomen och inhandlade elektronikspray samt röd lackfärg för bakblinkers. total kostnad 120:- Kom hem och monterade läslamporna bak men fick ej själva läslampan att lysa (kombo läslampa/vanlig lampa) hmm.. vi fixar det snart.

Bytte ut mitt bränslepumpsrelä och rengjorde dom andra reläerna. Plockade av baklamporna och lackerade dom med min lyktfärg måste säga att resultatet blev strålande!! färgen är MKT lik den röda färgen som finns på baklamporna och detta till den facila kostnaden 85:-!! monterade ihop härligheten och njöt.... Blev riktigt snyggt med helröd bakstam inklusive reflexramp.

13-14/9  

Förkyld ; ) Fick  mina prylar från Bmw CS, smetade på minsta loggan på främre plåten

12/9 

Ingen vaxning idag då det ösregnade hösten har kommit..

11/9 

Började idag med Operation Vax ON vaxade bakluckan tog en timme och var ultra tråkigt, men sen var han go........

8/9 

Joxade med växelspaksknoppen samt fixade belysningen till densamme Mmmmm.... körde upp till Ljungbyhed för träff, bilen gick som en klocka.

7/9

Bilen går fortfarande mindre ryckigt än före "stora batteridöden" en svag tendens till ryckighet kändes idag men BETYDLIGT mindre än förr. Monterade fast den nya knoppen (belysning fixas till helgen) Mmmmmm...... Fick även fixa till centrallåset som buggade lite efter nödöppning när batteriet var kasst. Vaxade bort lite av mina repor med polarens vax, gick extremt bra och så fort jag hinner (läs orkar) skall bilen vaxas.

6/9

Idag startade bilen galant efter ha stått på laddning hela natten phuuu.. En trevlig bieffekt är att i och med att batteriet tömts så har elektroniken nollställts och bilen har börjat lära sig mitt körsätt igen (kan man säga så?) det verkar som den ryckiga acc. som jag hade förut är borta!! Skall kolla vidare imorron, verkar lovande i alla fall. Fick min nya växelspaksknopp idag hyfsat porrig med belysning i knoppen.

5/9 

Fick inte igång bilen trots starthjälp, vid kontroll visade det sig att batteriet är kasst en cell var snustorr. Fyllde på vatten samt laddade batteriet får se om det håller tillfälligt.

4/9

Batteriet tömt pga. slarv måst ladda det ordentligt A.S.A.P

2/9  

Var på returbilen och inhandlade 2 st. knappar till bakdörrarna inför kommande montering av el-hissar. Kostade gratis!

 

 Augusti 2000

29/8

Montering av kontakt för nivåkontroll i spolarvätskan, rengöring av dörrsida inför reparation av densamme, montering av "lås" till samtliga textilmattor  

28/8  

Byte av lister på stötfångare fram 215:-st, mindre justering av larmet

27/8 

Införskaffat original ficklampa för handskfacket 170:-

24/8 

Beställning av mindre plastdetaljer 60:-

23/8 

Beställning av belyst M-knopp  850:-

7/8

Byte till 4 istället för 2 fönsterhissknappar i mittkonsoll inför kommande montage av el-hissar bak. Byte av diverse interiörlampor mm 20:- Bokat tid för rep. av framvagn samt nya dämpare, byte av stödlager med mera ca.7000:- Beställt halvsats sänkfjädrar fram 35mm 1100:-

2/8 

Oljebyte samt ett antal småjusteringar på NFS 580:-

1/8

Ny handbromshandtag av svart läder istället för plast Ny manschett till handbroms av svart läder istället för brun vinyl 50:-

 

 Juli 2000

26/7 

Bränslepumpsrelä inköpt 85:-

 

 April 2000

12/4 

Byte av gummibälg mellan luftfilter och ? 190:-

 

 Mars 2000

25/3

Byte av samtliga bränsleledningar i motorutrymmet 300:-

 

 Januari 2000

15/1 

Byte av bakre ljuddämpare 1500:-  Byte bromskivor samt belägg fram 1500:-

 December 1999

12/11

Byte av bakvagnsbussningar på Förenade bil i Malmö 1700:-